Rabobank Nederland

Nederland vertrouwt op werkgever als het gaat om pensioen Rabobank Nederland, 28/11/2002 09:20 AM

---

Zes van de tien Nederlanders vertrouwen erop dat de werkgever hun pensioen goed geregeld heeft. Deze mensen geven aan dat ze zich daarom over dat onderwerp niet druk maken. De meeste Nederlanders (61%) weten overigens niet hoeveel ze na hun pensionering maandelijks aan inkomen overhouden.

Dat blijkt uit een recent gehouden pensioen-enquête van de Rabobank op de internetsite rabobank.nl. "We hebben voor het eerst aan onze klanten die via internet bankieren een aantal vragen gesteld om direct van hen meer te weten te komen over hun beleving van het onderwerp pensioen. De respons was met ruim 35.500 in een kleine week onverwacht hoog. Uit de enquête bleek dat veel Nederlanders niet zozeer bij het onderwerp stilstaan," aldus Jos Rovers, segmentmanager Financieel Advies bij Rabobank Nederland.

Uit de enquête blijkt niet alleen dat Nederlanders voor hun pensioen vooral op hun werkgever vertrouwen. Ook zegt ruim 40% niet te weten welke gebeurtenissen van invloed kunnen zijn op de hoogte van het pensioen. Dat aantal is volgens Rovers verontrustend hoog. "Het betekent dat we als bank nog veel kunnen betekenen voor onze klanten. Dat geldt ook voor één derde van onze klanten die aangeven te weten dat ze zaken rondom hun pensioen moeten regelen maar dat desondanks steeds uitstellen. Hoe eerder je tot het regelen van je pensioen overgaat, hoe beter."

De Rabobank wil het pensioenonderwerp langs twee wegen zo toegankelijk mogelijk maken. Klanten kunnen kiezen voor een adviesgesprek met een bankadviseur. Deze zet met behulp van de Toekomstplanner in een gesprek van 30 minuten de wensen en mogelijkheden op een rij die de financiële toekomst van de klant veilig moeten stellen.

Klanten kunnen met ingang van maandag 2 december ook zelf een pensioencheck doen op de Rabobanksite rabobank.nl. Wie wil berekenen wat het inkomen wordt als hij/zij met pensioen gaat, of eerder wil stoppen met werken, kan daar de Pensioentoets doen. Aan deze pensioenmodule is een Lijfrentetoets toegevoegd. Daarmee kunnen klanten berekenen wat hun jaarruimte is, het bedrag dat ze maximaal mogen aftrekken om een aanvullend pensioen te regelen, aslmede wat hun fiscale voordeel dan precies is. Beide rekenmodules worden aangevuld met informatie over hoe het pensioen in het algemeen is opgebouwd, hoe de A.O.W. precies in elkaar zit, in welke situaties een pensioengat dreigt en welke mogelijkheden de Rabobank heeft om zo'n pensioengat te repareren.

Met ruim 1,2 miljoen unieke bezoekers per maand is rabobank.nl de best bezochte internetbank van Europa. De pensioen-enquête werd gehouden van maandagmiddag 18 tot en met vrijdagmiddag 22 november via een popupscherm, dat slechts éénmaal op dezelfde computer verscheen. Ruim 35.500 mensen hebben de gelegenheid genomen om de vragen te beantwoorden. Meer dan 5000 mensen hebben bovendien de moeite genomen om een toelichting bij hun vragen te schrijven.