Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nummer: 194
Datum: 27 november 2002

ELF PARTIJEN GAAN BAGGER TE LIJF

Liefst elf partijen hebben woensdag 27 november 2002 hun handtekening gezet onder de Intentiever-klaring Depotprogrammering. Met het ondertekenen van de verklaring wordt een belangrijke stap ge-nomen om de problematiek rond baggerberging in Fryslân op te lossen. Een bijzonder en uniek initia-tief: voor het eerst is in Nederland een dergelijk 'pact' gesloten. Aanleiding om de handen ineen te slaan is het nijpende gebrek aan depotruimte voor het opslaan van verontreinigde baggerspecie. Deze specie komt vrij bij het baggeren van de Friese watergangen, om deze daarmee op diepte te houden.

In vrijwel alle gevallen is de vrijkomende baggerspecie zodanig van kwaliteit (klasse 1 en 2), dat ver-spreiding op naastliggende grondpercelen is toegestaan. Voor slechts 4% van de Friese baggerspecie geldt dat niet: daarvoor moeten baggerdepots worden aangelegd omdat deze specie verontreinigd is. Er ligt ongeveer 2.5 miljoen kuub van dergelijke matig (klasse 3) en ernstig (klasse 4) verontreinigde baggerspecie in de Friese wateren. Die specie wordt overigens in vrijwel alle gevallen aangetroffen in en nabij bebouwing.

Door het nijpende gebrek aan depotruimte voor matig en ernstig verontreinigde baggerspecie, is er jarenlang slechts mondjesmaat gebaggerd. De 'depotbouwers' wachtten met het bouwen van depots op aanvoer van baggerspecie, de baggerende partijen (waterschappen, gemeenten en de provincie) wachtten met het maken van plannen op de aanleg van depots. Jarenlang is er op elkaar gewacht waardoor er weinig is gebaggerd. Om dit 'op elkaar wachten' te doorbreken heeft een projectgroep van het Structureel Overleg Waterbodem (een overlegplatform van belanghebbende partijen, onder voorzitterschap van gedeputeerde A.J. Mulder) de Intentieverklaring Depotprogrammering opgesteld. In die Intentieverklaring zeggen 'depotbouwers' toe zich in te spannen om depots te bouwen en zeg-gen de baggerende partijen toe zich in te spannen om te gaan baggeren.

De 'depotbouwers' zijn overigens al gestart met de inspanningsverplichting waarvoor ze in de Intentieverklaring hebben getekend. Worden alle aangevraagde vergunningen verleend, dan is er vanaf begin 2003 voldoende stortcapaciteit (ca. 1.7 miljoen kuub) voor matig tot ernstig verontreinigde baggerspecie. De baggerende partijen hebben in Intentieverklaring getekend voor de verplichting om zich in te spannen om te gaan baggeren. Daarvoor hebben zij de komende jaren ca. 8 à 9 miljoen euro gereserveerd.

Begin volgend jaar krijgt het baggeren een financiële impuls vanuit het rijk. Het rijk heeft namelijk het voornemen om begin 2003 een subsidieregeling in te voeren voor het baggeren in bebouwd gebied. Landelijk is hiervoor 85 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten en waterschappen met een baggerbe-leidsplan kunnen een financiële bijdrage krijgen voor het baggeren in bebouwd gebied. De hoogte van de subsidiebijdrage is nog niet bekend.

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 2925735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl.

Maaike Wagenaar
Communicatie provincie Fryslan