Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EMBARGO TOT 24 OKTOBER 15.00 UUR

Haarlem, 20 oktober 2002

HOGENBIJL PRIJZEN 2002 VOOR TON HARTSUIKER EN HUUB BERVOETS

Het bestuur van de Hendrik Casper Hogenbijl Stichting heeft de Hogenbijl prijzen 2002 toegekend aan de musicus Ton Hartsuiker en aan de amateurfilmer Huub Bervoets.

De Hogenbijl prijs, een dubbelprijs voor muziek en amateur-film, elk bestaande uit een bedrag van Euro 10.000,-, behoort tot de belangrijkste onderscheidingen op hun gebied in Nederland. Het is de veertiende keer dat de prijzen worden toegekend.

De Hogenbijl prijzen worden op 28 november 2002 feestelijk uitgereikt in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem.

Ton Hartsuiker

Ton Hartsuiker (1933), is een musicus in hart en nieren met een enorme staat van dienst. Na het Koninklijk Conservatorium (1954-1960) werd hij hoofdvakdocent piano, kamermuziek en hedendaagse muziek aan het Twents Muzieklyceum (Enschedé), het Rotterdams Conservatorium en Conservatoria in Amsterdam. Van 1979 tot 1993 was Hartsuiker directeur van het Utrechts Conservatorium; van 1993 tot aan zijn pensionering in 1998 algemeen directeur van het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Vanaf 1958 specialiseerde Hartsuiker zich als concertpianist in de vertolking van eigentijdse muziek en trad als solist op met alle belangrijke Nederlandse orkesten. Ook gaf hij vele piano-recitals in binnen- en buitenland. In 1972 richtte Hartsuiker samen met David Porcelijn het "Ensemble M" op, dat jaarlijks concertseries met eigentijdse muziek gaf. Zolang het Ensemble bestond (1985) was Hartsuiker hiervan de pianist. Ton Hartsuiker verwierf veel bekendheid met zijn wekelijks radioprogramma "Musica Nova" (NOS, 1971-1990). Hij gaf tot in Rusland, Japan en Korea masterclasses piano. Veel musici kunnen als leerling van hem worden aangemerkt. Hij produceerde een aantal platen en cd's, onder andere van het "Ensemble M", "De Nachtegaal" van Theo Loevendie (bekroond met een Edison) en van muziek van Leo Samama. Hartsuiker was lid van talrijke muziekjury's, onder meer voorzitter van de jury van het Internationaal Universitair Piano Concours van de Rijksuniversiteit Utrecht (1996/98 en 2000/02). Hartsuiker heeft in de muziekwereld vele bestuursfuncties bekleed en ook nu nog is hij bestuurlijk actief. Zo is hij bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook als musicus doet Hartsuiker nog steeds van zich spreken. Voor de JCP-Stichting ontwikkelde hij de concertserie "Het Debuut", voor hoogbegaafde, afstuderende musici, die in 2001/2002 is gestart.

Voor de Helge Domp Stichting programmeert hij concerten in Cristofori, Amsterdam. Ton Hartsuiker heeft grote verdiensten als uitvoerend musicus, muziek- pedagoog, pionier op verschillend terreinen van de muziek en bestuurder van talrijkeorganisaties in de muziekwereld. .

Huub Bervoets

Huub Bervoets (1947), woonachtig in Klein Meers, gemeente Stein (Limburg), bij Geleen, startte in 1977 startte met filmen. In 1981 werd hij, inmiddels helemaal weg van het medium film, lid van de Geleense Smalfilm en Videoclub, waarvan hij nog steeds actief lid is en waarin hij verschillende bestuursfuncties vervulde. Bervoets heeft in de twintig jaar dat hij filmt zo'n 250 films in uiteenlopende genres gemaakt, waaronder speelfilms, documentaires, reportages, muziekclips, familiefilms en animatiefilms. Ca. 40 films zijn in het wedstrijdcircuit vertoond. Bervoets won hiermee ruim 300 prijzen in binnen- en buitenland. Onder andere 12 Gouden Films tijdens de Limburgse Filmdagen en drie keer goud en zes keer zilver tijdens de jaarlijkse nationale manifestatie van de NOVA, de Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurfilmers. Ook haalde hij grote prijzen op buitenlandse festivals, waaronder twee keer een laureaat op het Europees Filmfestival.

Bervoets is geboren en getogen in Stein en heeft een grote liefde voor de historie en culturele waarden van zijn geboortestreek. Vanaf 1985 maakte hij in het kader van de Steinder Evenementen Filmers tientallen films over de cultuur-historie van de regio Groot Stein. Als vervolg hierop richtte Bervoets in 2000 de Cineastengroep Maaskant op, waarvan hij tevens voorzitter is. Ook deze groep richt zich op de cultuurgeschiedenis van de regio.

Naast liefde voor zijn gebooortestreek, is Bervoets erg geïnteresseerd in toneel en in de verbinding tussen film en toneel. Resultaat daarvan is de speelfilm "De Valkevallei" (1998), Bervoets meest succesvolle film. Deze film, met een speelduur van 1 uur, is gemaakt in samenwerking met toneelgroep "De Bron" uit Noorbeek en regisseur Jos Salden uit Elsloo. "De Valkevallei" heeft inmiddels tientallen prijzen gewonnen. Andere belangrijke films van Bervoets zijn 'Sacha', 'Otto's dagboek', 'Mijn dochter', 'De race', 'Good luck', 'Goed boeren', 'De Brikkebekkers', 'De koempel vertelt', 'Danse Macabre' en 'De speeltuin'. Bervoets nieuwste film, 'De Eksterhof', een produktie met de toneelvereniging 'Crescendo' uit Schimmert en Jos Salden zal in maart volgend jaar in première gaan. Huub Bervoets heeft grote verdiensten als veelzijdig en bevlogen amateurfilmer.

Henny Hogenbijl

Henny Hogenbijl (1907-1981) volgde zijn vader op in diens muziekhandel aan de Oude Groenmarkt in Haarlem. Samen met zijn vrouw Ada Flink bouwde hij deze uit tot een bedrijf dat in Haarlem enig in zijn soort was en ook ver daarbuiten bekendheid verwierf. In het bedrijf had de verkoop van muziekinstrumenten, klassieke bladmuziek en klassieke grammofoonplaten Henny's belangstelling. Zijn vrouw legde zich meer toe op het lichtere muziekgenre. Zij was een stuwende kracht, die de zaak tot grote bloei bracht. In zijn vrije tijd hield Hogenbijl zich bezig met het maken van amateur-films. In zijn filmclub, de Haarlemse Smalfilm Liga, wist hij zich menigmaal te onderscheiden. Ook op verschillende internationale filmfestivals behaalde hij prijzen. De vele reizen die hij samen met zijn vrouw maakte, legde hij vast in zeer bezienswaardige filmverslagen, waarin vooral zijn fascinatie opvalt voor de 'mens in de zoeker', de observatie van de mens in zijn natuurlijke opgeving. Hij liet een schat aan films na, die in 1997 aan het Smalfilmmuseum in Hilversum zijn overgedragen.

Hogenbijl Stichting

De Hogenbijl Stichting, opgericht in 1978, heeft tot doel periodiek prijzen toe te kennen aan een persoon of instelling die belangrijk werk heeft verricht op het gebied van de (klassieke) muziek (het vak van Hogenbijl) respectievelijk het amateur-filmen (zijn hobby). Bij het onderdeel amateur-filmen wil het bestuur niet alleen 'bewezen diensten' waarderen, maar ook ideeën en ontwikkelingen stimuleren. Daarnaast hebben films die op een aansprekende wijze de verbinding leggen met een andere vorm van kunst de bijzondere aandacht van het bestuur. De prijzen bestaan, voor elk onderdeel, uit een beeldje en een geldbedrag van Euro 10.000,-. De prijzen worden betaald uit de opbrengsten van het kapitaal dat Hogenbijl naliet en dat nu in de Hendrik Casper Hogenbijl Stichting is ondergebracht. Gezien de verbondenheid van de Hogenbijls met Haarlem, is Haarlem de zetel van deze stichting en worden de prijzen in Haarlem, rond de sterfdag van Hogenbijl (23 november) uitgereikt.

Het bestuur van de Hendrik Casper Hogenbijl Stichting bestaat uit de heer J.A.H. Post (voorzitter), mr. W.G.M. Cerutti (secretaris), de heer H. Michels r.a. (penningmeester), de heer A.F.J. Kersjes en de heer J.P. Schoonen.

Het bestuur wordt geadviseerd door een tweetal commissies.

In de Commissie Amateur-Film hebben zitting de heer Ir. J. Dekker, de heer Ir. C.W. van Es, de heer J.P. Schoonen en de heer W. Tulp.

In de Commissie Muziek hebben zitting: de heer H. van Dael, mevrouw P.U. Hiu, de heer L. Samama en de heer W. Vos.

eerdere prijswinaars

De prijs muziek werd eerder toegekend aan: R. van der Meer (1999), W. Herbers (1997), J.F. van Waveren (1995), S. Verster (1993), W. Kroesbergen (1991), H. Friesen (1990), H. Kerkhoff (1989), B.P. Wagemans (1988), E. Reeser (1987), mevr. I. Jellema (1986), de heer en mevrouw Rester (1985), mevr. D. van Wely en R. de Leeuw (1984) en W. Noske (1983).

De prijs amateur-film werd eerder toegekend aan: B. Coolen (1999), Stichting Smalfilm Museum (1997 en 1995), E. Witter (1993), F. van Echten (1991), J.A. Kleyn (1990), J.P. van Eerden (1989), H. Verheul (1988), J. Dekker (1987), J.G. Hoogland (1986), H.H. Plas (1985), J.C. van Weeszenberg (1984) en de heer en mevrouw Tietjens (1983).