Stichting Wemos


Expert-meeting 'Internationale publiek-private initiatieven in de gezondheidszorg'

Wemos organiseert op donderdag 28 november aanstaande een bijeenkomst om de discussie te stimuleren over internationale publiek-private initiatieven, gericht op het vergroten van de toegang tot geneesmiddelen voor ontwikkelingslanden. U bent van harte uitgenodigde om deze bijeenkomst bij te wonen. Tijd: van 9.00 uur tot 13.30 uur in Hotel Breukelen, gelegen naast station Breukelen en de A2.

Inhoud expert-meeting
Demissionair staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking, mw. Agnes van Ardenne, heeft de afgelopen maanden een stevig pleidooi gehouden voor meer samenwerking met het bedrijfsleven in de ontwikkelingssamenwerking.

In de gezondheidszorg is daar al volop ervaring mee. Wemos beoogt met deze expert- meeting de discussie te stimuleren over internationale publiek-private initiatieven, gericht op het vergroten van de toegang tot geneesmiddelen voor ontwikkelingslanden. De genodigden zijn werkzaam bij de overheid en maatschappelijke organisaties, in het bedrijfsleven en de wetenschap.

Veldervaringen
Tijdens het eerste deel van de ochtend worden veldervaringen met bestaande 'partnerships' in verschillende Afrikaanse landen gepresenteerd. Hierbij ligt de nadruk op de kenmerken van een publiek- privaat initiatief in een specifiek land. Er komen vragen aan bod zoals: welke doelgroepen worden bereikt en hoe, welke effectiviteit is al aangetoond en wat zijn de sterke en zwakke punten? Hierna volgt een discussie met de deelnemers over het mechanisme van publiek-private samenwerking.

Visies
Het tweede deel van de ochtend geeft een overzicht van verschillende visies op publiek-private initiatieven. Wat is het beleid van de verschillende 'stakeholders' zoals overheid, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld? Wat zijn de prioriteiten en waarom wordt voor dit instrument gekozen? Wat zijn op dit moment de belangrijkste discussiepunten en/of knelpunten? En wat verwacht de stakeholder van de andere actoren?

Hieruit volgt een debat met de aanwezigen in de zaal om de voor-en nadelen van 'partnerships' in kaart te brengen. De ochtend wordt afgesloten met een informele lunch. Het voorlopige programma vindt u onderaan deze pagina.

Aanmelding
Heeft u interesse om deel te nemen, dan kunt u zich tot uiterlijk 21 november telefonisch of via e-mail(met vermelding van uw adresgegevens) aanmelden. Telefoon: 020-4 688 388 of pharmaceuticals@wemos.nl U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een bevestiging, het definitieve programma, achtergrondinformatie en een routebeschrijving.

Wij hopen u te mogen verwelkomen.

Voorlopig programma
Expert-meeting 'Internationale publiek-private initiatieven in de gezonheidszorg' op donderdag 28 november 2002

9.00 uur
Ontvangst met koffie en thee

9.30 uur
Welkom en kennismaking deelnemers
Ir. Nicole Metz, Wemos: Overzicht publiek-private initiatieven

Veldervaringen met internationale publiek-private initiatieven 9.45 uur
Prof dr. Joep Lange, IATEC/International Aids society: Toegang tot aidsgeneesmiddelen Chirfi Guindo, MerckSharp & Dohme B.V.: Bestrijding rivierblindheid/Botswana Comprehenbsive Hiv/Aids Partnership Dr. Kevin Moody, Health Action International: NGO perspectief op bovenstaande ervaringen

10.25 uur
Vragen en discussie met deelnemers in de zaal

11.00 uur
Pauze

Visies op internationale publiek-private initiatieven 11.15 uur
Vertegenwoordiger van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Vertegenwoordiger namens farmaceutische industrie
Prof dr. Anita Hardon, Universiteit van Amsterdam

11.45 uur
Debat over voor- en nadelen van publiek-private initiatieven met deelnemers in de zaal

12.25 uur
Afronding door voorzitter

12.30 uur
Lunch


Optimale gezondheid is een universeel mensenrecht. Vanuit deze gedachte werkt Stichting Wemos al sinds 1981 aan haar doelstelling: het verbeteren van de gezondheid van mannen en vrouwen in ontwikkelingslanden door het beïnvloeden van internationaal beleid.

Bezoek de website: http://www.wemos.nl || Telefoon: 020 4688388