Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: Uitnodiging aan de pers

Crisisbeheersing en crisiscommunicatie staan meer dan ooit in de belangstelling. De kans op rampen en crises in Nederland is vanwege de verdere (technologische) complexiteit en verdichting van de Nederlandse samenleving de afgelopen jaren toegenomen. Daarnaast is de belangstelling van de media voor rampen en crises groter dan vroeger. Bovendien stelt de kritische en mondige burger steeds hogere eisen aan de kwaliteit van het overheidsoptreden, ook in crisissituaties. Cruciaal aspect hierbij is voorlichting en communicatie, zowel naar de bevolking als naar de media.

Op 28 november as. viert het Nationaal Coördinatiecentrum (NCC) haar 25-jarig jubileum met een congres over crisiscommunicatie. Het NCC is hét coördinatiecentrum voor interdepartementale besluitvorming en informatie-uitwisseling tijdens crises. Tijdens het congres zullen zowel bestuurders als journalisten hun ervaringen delen die zij tijdens crises hebben opgedaan. Verder zullen wetenschappers hun licht schrijven over de ontwikkelingen in crisisbeheersing en het belang van crisisvoorlichting.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om het congres bij te wonen. Het congres wordt gehouden op 28 november 2002 van 13.30 uur tot 17.30 uur in het Fortis Circustheater te Scheveningen. Het programma van de dag ziet er als volgt uit:

13.30 uur
Opening door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer J.W. Remkes
13.45 uur
Ontwikkelingen in crisis(beheersing), door prof.dr. U. Rosenthal, Crisis Onderzoek Team (COT) Welke ontwikkelingen kunnen worden gesignaleerd?
14.15 uur
Crisiseffecten in de huidige samenleving en het belang van crisiscommunicatie, door prof.dr. H.J.G. Beunders, hoogleraar Geschiedenis maatschappij, media en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam
15.45 uur
Crisiscommunicatie in de praktijk tijdens en na '9-11', door Twan Huys, correspondent voor NOVA in New York
16.30 uur
Forumdiscussie 'Crisiscommunicatie in de praktijk' Drie journalisten, Wouter Kurpershoek (NOS Journaal), Frank Havik (Radio 1 Journaal) en Twan Huys, discussiëren met de heren IJsselmuiden (oud-burgemeester Volendam), Hertog (burgemeester van Velsen) en Rosenthal over de rol van de media bij de publieke en politieke oordeelsvorming over de wijze waarop de overheid op een crisis of een ramp reageert.
17.30 uur
Afsluiting en borrel

Noot voor de redactie,