EFA - Educatieve Faculteit Amsterdam


AFSCHEIDSSYMPOSIUM Ton Notten: De brede school in perspectief

Prof. Dr. Ton Notten, sinds 1975 verbonden aan het Nutsseminarium voor Pedagogiek, later opgegaan in de Educatieve Faculteit Amsterdam Efa, is per 1 oktober j.l. benoemd tot lector Opgroeien in de stad aan de Hogeschool Rotterdam.

Ter gelegenheid van zijn afscheid organiseert de Efa een Symposium De brede school in perspectief op 28 november 2002 van 16 - 18 uur In het auditorium van het Philip Kohnstammhuis, Wibautstraat 4, Amsterdam.

Deze uitnodiging als (printbaar) PDF-bestand.

Sprekers zijn


* Prof. Dr. Nathan Deen, Bijzonder hoogleraar em. in de Theorie en praktijk van leerlingbegeleiding aan de Universiteit van Utrecht
* Dr. Sjoerd Karsten, Universitair hoofddocent Onderwijsbeleid en
-organisatie aan de Universiteit van Amsterdam
* Drs. Gerard van de Burgwal, oprichter van de Community School in Amsterdam de Pijp en adviseur Brede school bij Oog Onderwijsondersteuning.

* Prof. Dr. Ton Notten, lector Opgroeien in de stad aan de Hogeschool Rotterdam en hoogleraar aan de Universiteit Brussel.

Programma

De brede school wordt vanuit verschillende perspectieven belicht:
* Ontwikkeling vanuit de basis: Gerard van de Burgwal belicht de ontstaansgeschiedenis en de achtergronden van de brede school en het concept ervan in de Nederlandse situatie
* Relatie met het onderwijsbeleid: Sjoerd Karsten gaat in op de plaats van de brede school in een beleidscontext van deregulering en autonomievergroting en op de rol ervan in het beleid inzake onderwijsachterstanden

* Verwantschap met de traditionele onderwijsvernieuwing: Nathan Deen plaatst de brede school in de geschiedenis van de onderwijsvernieuwing in Nederland

* Plaats in de pedagogiek van de grote stad: Ton Notten reflecteert op deze invalshoeken en zet de brede school in het perspectief van de grote-stad pedagogiek

Na deze inleidingen is er gelegenheid tot discussie met de zaal. Het symposium wordt afgesloten met een receptie ter gelegenheid van het afscheid van Ton Notten.

De brede school in meervoudig perspectief

Brede scholen streven naar veelvormige dienstverlening. Het zijn onderwijsinstellingen waaraan andere voorzieningen zijn gekoppeld zoals de opvang van kinderen jonger dan vier jaar en de opvang van leerplichtige kinderen na schooltijd. Aan brede scholen kunnen instellingen verbonden zijn zoals het bureau jeugdzorg, het consultatiebureau of voorzieningen voor volwasseneneducatie, sport en kunsteducatie.

Deze vorm van 'service integration' is halverwege de jaren negentig in een aantal gemeenten begonnen, in het bijzonder in de gemeenten die vallen onder het Grote Stedenbeleid dat de overheid in 1996 lanceerde. Een andere factor die bijgedragen heeft aan de verspreiding van brede scholen is de decentralisatie van overheidstaken geweest. Op beleidsterreinen zoals onderwijsachterstanden, voortijdig schoolverlaten, onderwijshuisvesting, jeugdbeleid, sociaal beleid, integratie en educatie heeft de Rijksoverheid veel taken uitbesteed aan de gemeentelijke overheden. Als een middel om die nieuw verworven taken op lokaal niveau gecoördineerd uit te voeren heeft de brede school vorm gekregen. Toch is de brede school een initiatief 'van onder op'.

Het symposium dat de Educatieve Faculteit Amsterdam op donderdagmiddag 28 november organiseert, is bedoeld om de brede school vanuit meerdere perspectieven onder de loep te nemen. Vragen zijn daarbij onder meer: Wat zijn de achtergronden van de brede school geweest en hoe is het concept in de Nederlandse situatie ontwikkeld? Is de brede school een effectief middel bij het tegengaan van onderwijsachterstanden?
Bestaat er verwantschap tussen de brede school en de traditionele onderwijsvernieuwing?
Hoe succesvol is de brede school in het bij elkaar brengen van onderwijs en jeugdhulpverlening?
Voldoet de brede school als een communautair 'kloppend hart van de wijk' in de grootstedelijke knooppunten van een mondiale samenleving?

Locatie:

Auditorium van het Philip Kohnstammhuis Wibautstraat 2-4, Amsterdam Tel. 020 599 55 55

Per openbaar vervoer bereikbaar vanaf de metrostations Weesperplein en Wibautstraat.
Per auto bereikbaar vanaf de Ring Amsterdam, afslag s112 (vanuit het zuiden) of afslag s116 (via de IJ-tunnel vanuit het noorden). Er is beperkte (betaalde) parkeerruimte.

De Educatieve Faculteit Amsterdam (EFA) is een samenwerkingsverband van de
lerarenopleidingen van de Hogeschool van Amsterdam en INHOLLAND. © 2002-3 EFA