Ingezonden persbericht

Amerikaanse homo's bedanken Nederland voor gastvrijheid

AMSTERDAM, 20021119 -- Donderdag 28 november organiseren in Nederland wonende Amerikaanse homo's en lesbiennes een Thanksgiving-diner ter ere van Nederland. Met de viering van het traditionele Amerikaanse feest willen de Amerikanen hun partners bedanken voor het sponsoren van hun verblijf in Nederland en de Nederlandse overheid erkennen voor het scheppen van die mogelijkheid. In de immigratiewetgeving van de Verenigde Staten worden relaties tussen twee mannen of twee vrouwen niet erkend. Hierdoor maken veel Amerikanen met een Nederlandse partner van dezelfde sexe een gedwongen keuze te emigreren. Er wonen naar schatting zo'n 3.500 Amerikanen om deze reden in Nederland.

Ondanks het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht negentien maanden geleden in Nederland, hebben homo's en lesbiennes niet dezelfde rechten als hetero's als ze naar de VS willen verhuizen. De Nederlandse partner kan geen legale verblijfsstatus op basis van diens relatie verkrijgen. Nederland was een van de eerste landen ter wereld die stopten met het maken van onderscheid tussen homo- en heterorelaties voor het verlenen van een verblijfsstatus.

Initiatiefneemster Martha McDevitt-Pugh legt uit: "We willen met dit diner Nederland erkennen voor haar voortrekkersrol in het geven van gelijke rechten aan homo's en hetero's. Daarnaast is het een viering van liefde. De Amerikanen om wie het gaat zijn 'liefdesvluchtelingen'. Dit diner geeft hen de gelegenheid hun partners, familie en vrienden te bedanken voor hun steun bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland."

Het diner is onderdeel van een breder initiatief om aandacht te vragen voor gelijke immigratierechten voor homo's en lesbiennes bij de Amerikaanse regering. Op www.xs4all.nl/~mcdevitt/loveexiles/home.htm is meer informatie hierover te vinden. Buurthuis Het BOC in stadsdeel ZuiderAmstel heeft ruimte beschikbaar gesteld voor het diner. De Thanksgiving-viering begint om 19.00 uur.

Over Thanksgiving
Thanksgiving is een van de belangrijkste feestdagen in de Verenigde Staten. De oorsprong van het feest stamt uit de tijd van de eerste Europese immigranten in Amerika, de Pilgrims. Met het eerste Thanksgiving-feest bedankten zij de oorspronkelijke bewoners, de Wampanoag-indianen, voor hun hulp bij de eerste overwintering. Bij Thanksgiving speelt het samenkomen van culturen een belangrijke rol.

# # #



Ingezonden persbericht