Universiteit van Utrecht

>

Persbericht van de Universiteit Utrecht
25 november 2002

Meer inzicht in bijwerkingen geneesmiddelen door combineren van gegevens

Informatie verkregen uit klinische metingen geeft een goede aanvulling op de informatie uit bestaande 'grove' gegevensbestanden bij farmaco-epidemiologisch onderzoek. De combinatie van de 'grove' gegevens met fijngevoelige klinische waarnemingen, zoals bloedspiegelbepalingen, maakt het mogelijk beter onderzoek te doen naar bijwerkingen van geneesmiddelen. Kris Movig promoveert op dit onderwerp op 28 november as. bij de faculteit Farmaceutische Wetenschappen.

Kris Movig toonde dit bijvoorbeeld aan met zijn onderzoek naar de bijwerking hyponatriemie (een te laag zoutgehalte in het bloed) die kan optreden bij gebruikers van antidepressiva. Door de meer gedetailleerde klinische gegevens te koppelen aan gebruiksgegevens van geneesmiddelen, kon hij met een kleinere patiëntenpopulatie en met meer zekerheid stellen dat met name de groep van de zogenaamde SSRIs (selectieve serotonine heropname remmers) deze bijwerking vaker geeft dan andere antidepressiva. Hetzelfde geldt voor zijn onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van SSRIs en de verstoring van de bloedstolling. Door gebruik te maken van gegevens over het bloedverlies rondom operaties toonde hij aan dat het effect van SSRIs op de bloedstolling vergelijkbaar is met dat van aspirine. Beide kunnen leiden tot tweemaal zoveel bloedverlies bij een operatie. Het onderzoek naar bloedverlies bij operaties veroorzaakt door SSRIs wordt binnenkort in een toonaangevend medisch tijdschrift (Archives of Internal Medicine) gepubliceerd.

Farmaco-epidemiologie bestudeert het gebruik en de effecten van geneesmiddelen in patiëntenpopulaties. Voor het onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van geautomatiseerde gegevensbestanden met betrekking tot medicatiegebruik en ziektes uit apotheken en ziekenhuizen. Deze bestanden zijn vaak opgezet met een ander doel dan het doen van een farmaco-epidemiologisch onderzoek. Daarom ontbreekt het dan ook aan meer gedetailleerde klinische informatie zoals laboratoriumgegevens en persoonlijke kenmerken zoals bloedspiegelbepalingen en genetische typeringen.

Voorlichter Deby Ondaatje (030) 253 7317 / 4073, d.a.ondaatje@pharm.uu.nl.