Gemeente Breda

Persberichten

27-11-2002

Ondergrondse oplossing voor wildplassen
De gemeente Breda wil met drie verzinkbare urinoirs het wildplassen in de binnenstad tegengaan. Hij staat paraat als je uitgaat. Met deze kreet gaat de gemeente Breda campagne voeren om deze urinoirs onder de aandacht te brengen. Wildplassen zorgt voor veel overlast in het uitgaanscentrum van Breda. De voor Nederland unieke plasvoorzieningen bieden een oplossing voor dit probleem. Donderdag 28 november om 15.00 uur stelt burgemeester C.G.J. Rutten de verzinkbare urinoirs in werking.

128.000 liter urine
Wildplassen is al jaren een probleem in de binnenstad van Breda. De boete van e 49,-- die op grond van de APV uitgedeeld mag worden, schrikt weinigen af. De overlast, zoals stank en de aantasting van gebouwen, is echter groot. Reden voor de gemeente om te zoeken naar een afdoende oplossing. In 2001 heeft de gemeente een proef gehouden met de zogenaamde Kros-urinoirs. Tussen februari en oktober is bij vier urinoirs maar liefst 128.000 liter urine ingezameld. De moeite waard om na te denken over een vervolg waarbij ook de nadelen van het Kros-urinoir ondervangen zouden worden. Het Kros-urinoir staat altijd in het zicht en kan vrij gemakkelijk omver gegooid worden. De firma Dixi heeft als antwoord op deze nadelen de P-Marshal geĂŻntroduceerd

Ondergronds
De P-Marshal is een volledig ondergronds aangelegd urinoir. Met een druk op de knop wordt een hydraulisch systeem in werking gezet zodat de P-Marshal uit de grond omhoog komt. In de drukke uitgaansuren zijn de drie verzinkbare urinoirs bovengronds. Van de plaszuil kunnen dan vier man tegelijk gebruik maken. s Nachts verdwijnen ze weer onder de grond en worden daar vervolgens volledig automatisch gereinigd. En op dat moment is alleen een roestvrijstalen kruis in de bestrating zichtbaar. De drie urinoirs worden geplaatst op het Kraanplein, Kasteelplein en de hoek Vismartkstraat/Kraanstraat. Deze unieke voorziening is prijstechnisch aantrekkelijk, milieuvriendelijk, makkelijk in onderhoud, aangesloten op het riool en nodigt niet uit tot vandalisme. De gemeente denkt dan ook met deze verzinkbare urinoirs een goede oplossing te bieden voor het wildplassen. Met de slogan Hij staat paraat als je uitgaat wordt het uitgaanspubliek geattendeerd op de plaszuilen. Vanaf donderdag 28 november zijn de plaszuilen bovengronds.

Breda, 27 november 2002