Senter

Den Haag, 28 november 2002

Samenwerkingssubsidie stimulans voor R&D

De subsidieregeling Bedrijfsgerichte Technologische Samenwerking (BTS) was een belangrijke stimulans voor Research & Development in Nederland. Dat blijkt uit een recent verschenen overzichtsuitgave over vier jaar BTS: 'De kracht van innovatie, technologische samenwerking door de jaren heen'.

In totaal profiteerden 439 samenwerkingsprojecten van bedrijven met bedrijven en/of kennisinstellingen en universiteiten van de subsidie. De regeling leverde een keur van innovatieve projecten op: onderzoek naar betere waterstraalsnijders, waterstof als brandstof en milieuvriendelijke vlamvertragers, maar ook onderzoek naar kankercellen en tumoren.

'De kracht van innovatie, technologische samenwerking door de jaren heen' is een gezamenlijke uitgave van het Ministerie van Economische Zaken en Senter, agentschap van het Ministerie. Het boek geeft een impressie van de beleidsdoelstellingen, de resultaten voor het bedrijfsleven en het maatschappelijke belang van de uitgevoerde projecten. Ook ontdekt de lezer de vele ins- en outs van een subsidieregeling. Het boekje omvat verder analyses en wetenswaardigheden over de regeling. Tenslotte bevat het veel voorbeelden van innovatieve samenwerkingsprojecten.

De presentatie van De kracht van innovatie, technologische samenwerking door de jaren heen was op 27 november jl. tijdens de conferentie Innovatienetwerken in Nederland. Harry Geijzers, algemeen directeur van Senter, bood namens Senter en het Ministerie van Economische Zaken de publicatie aan aan de sprekers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven of de onderzoekswereld.

Senter voerde van 1997 tot en met begin 2001 de subsidieregeling BTS uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De projectpartners en het Ministerie hebben in vier jaar ruim EUR 644 miljoen geïnvesteerd in technologische samenwerkingsprojecten. De regeling stimuleerde innovatieve R&D-samenwerkingsprojecten tussen bedrijven met andere bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten. Samenwerking, economisch perspectief en technologische innovatie zijn de belangrijkste beoordelingscriteria om in aanmerking te komen voor de subsidie. In mei 2001 wijzigde de regeling en veranderde de naam in Technologische Samenwerking. De vernieuwde regeling omvat nu ook internationale samenwerking en heeft een sterke ICT-component.

Senter en het Ministerie van Economische Zaken verspreiden De kracht van innovatie onder betrokken beleidsmakers en gebruikers van de BTS. Geïnteresseerde bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten kunnen het boek bestellen via http://www.senter.nl/samenwerking. Voor inhoudelijke informatie over 'De kracht van innovatie' kunt u contact opnemen met Arie Korbijn, telefoon (070) 361 01 72, e-mail mailto://a.korbijn@senter.nl.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of (070) 361 09 99 (voor internationale projecten).