Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V S E N A A T

Brussel, 28 november 2002

Agalev tevreden met openstelling huwelijk voor holebi's


Vandaag keurde de Senaat in plenaire zitting het door de meerderheid ingediende wetsvoorstel tot openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes met een ruime meerderheid goed. Het ontwerp gaat nu voor bespreking en stemming naar de Kamer. De Kamer kan de wet definitief goedkeuren in het begin van 2003. De wet zal daarna van kracht worden vier maanden na publicatie in het Staatsblad.

Door de openstelling van het huwelijk zullen in de nabije toekomst homo's en lesbiennes die huwen exact dezelfde rechten en plichten hebben als een gehuwde man en vrouw, en dit op alle terreinen o.m. inzake erfrecht, alimentatie, sociale zekerheid, belastingen,... Ook voor een eventuele echtscheiding zullen dezelfde regels gelden. Met betrekking tot de kinderen die holebi's opvoeden is er voorlopig jammer genoeg geen regeling. Hiertoe zal een gepast wetsvoorstel uitgewerkt worden in de Senaat. Ook daar blijft Agalev zoeken naar een goede juridische oplossing.

De goedkeuring van het huwelijk voor holebi's door de Senaat betekent een belangrijke stap vooruit in de niet - discriminatie van homo's en lesbiennes waarvoor Agalev reeds geruime tijd, ook binnen de paarsgroene regering, ijvert. De eerste huwelijken voor het einde van de legislatuur blijft onze doelstelling.

Meryem Kaçar, Senator Agalev

---
Agalev Senaatsfractie,
Paleis der Natie, Natieplein 1,
1009 Brussel.
Tel.: 02-501.76.79
Fax : 02-513.77.51
e-mail : soumaya.zaougui@agalev.be
http://www.agalev.be/senaat/