Bve Raad

Persbericht

's-Hertogenbosch, 29 november 2002

Grootschalig onderzoek onder 16.000 jongeren op scholen middelbaar onderwijs

Veiligheid en criminaliteit op mbo-scholen onder de loep genomen

De beeldvorming over de veiligheid in de bve-sector is onjuist. Objectieve gegevens maken duidelijk dat er veel minder sprake is van onveiligheid dan men denkt, zo concludeert onderzoeker Jan Neuvel van CINOP (Centrum voor Innovatie van Opleidingen) in het onderzoek Sociale Veiligheid in de BVE-sector, monitor 2001-2002.

Op 28 november presenteerde het onderzoeksteam van CINOP de resultaten van dit onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van OCenW en de Bve Raad, de brancheorganisatie voor onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie gehouden werd. Margo Vliegenthart, voorzitter van de Bve Raad overhandigde het onderzoeksrapport aan staatssecretaris Annette Nijs van Onderwijs.

Voor dit onderzoek werden 16.000 deelnemers van roc's, aoc's en vakscholen ondervraagd over de daadwerkelijke situatie van de veiligheid op hun school. Tevens werd gevraagd naar het gevoel van veiligheid dat deelnemers op en rond de school ervaren.

De opmerkelijke conclusie over de onjuiste beeldvorming komt naar voren omdat dit onderzoek is uitgegaan van daadwerkelijke gebeurtenissen. Eerdere onderzoeken zijn uitgegaan van indrukken en aannames die medewerkers en deelnemers hebben over pestgedrag, intimidatie, diefstal, wapenbezit en druggebruik op mbo-scholen.

Opvallend is verder dat het gevoel van veiligheid met sprongen afneemt, naarmate de deelnemer zich van de klas naar de openbare ruimte op school en naar de omgeving van de school verplaatst. Tenslotte blijken de kale cijfers over ongewenst gedrag een te negatief signaal af te geven over veiligheid binnen de onderwijsinstellingen. In het onderzoek wordt dit beeld genuanceerd door aan te geven in welke mate ongewenst gedrag voorkomt, hetgeen een reëler beeld geeft.