Centrum voor Arbeidsverhoudingen

VNO-NCW

'Belangrijk keerpunt in de loonontwikkeling'

Het centraal akkoord dat werkgevers, werknemers en het kabinet donderdag hebben gesloten, is een belangrijk keerpunt in de loonontwikkeling, aldus VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven. "Maar het is nog onvoldoende om onze concurrentieachterstand teniet te doen."

De sociale partners en het kabinet hebben afgesproken dat de CAO-lonen in 2003 met
maximaal 2,5 procent (de verwachte inflatie) mogen stijgen. In ruil daarvoor komt het kabinet de sociale partners tegemoet inzake de pensioenfondsen en het spaarloon.
Voor de handhaving van het spaarloon leveren de sociale partners elk 32,5 miljoen euro in van de hen toegezegde lastenverlichting van in totaal 500 miljoen euro.

Het kabinet trekt het voorstel voor de verlenging van de loonbetalingsverplichting bij ziekte in. Er worden 10.000 Melkertbanen omgezet in reguliere banen. En er komt snel een financiële regeling voor langdurige minima.

Volgens Schraven moeten ook in de volgende jaren afspraken worden gemaakt over loonkostenmatiging, in samenhang met een agenda om de productiviteit te verhogen.

22-11-2002: Stichting van de Arbeid: Verklaring inzake het arbeidsvoorwaardenbeleid 2003 (PDF) (meer informatie van anderen)


---