Nederlandse Vereniging van journalisten

28/11/2003 NVJ Algemeen
Persvrijheidschendingen

NVJ-secretaris Hans Verploeg wijst op drie ernstige persvrijheid incidenten deze week

Rusland

Terwijl de Russische president Poetin in de Westerse pers deze week werd geloofd voor zijn recente inzet voor de persvrijheid werd een journaliste uit Azerbeìjan, Irada Huseynova op verzoek van haar regering in Moskou gearresteerd. Ze dreigt nu Rusland te worden uitgegooid. De betrokken journaliste werkt in Moskou bij het Centrum voor journalisten in extreme situaties, het CJES. Ze was samen met de hoofdredacteur van haar krant, de Bakinsky Bulvar eerder veroordeeld in Azerbeijan wegens smaad van een burgemeester. De krant is inmiddels gesloten.

Nigeria

In Nigeria zag een journaliste zich in het kielzog van de rellen rond de Miss World verkiezingen genoodzaakt snel het land te verlaten na een fatwa-veroordeling. NVJ secretaris Hans Verploeg heeft namens het NVJ-fonds Reporters Respond haar financiële bijstand aangeboden om het land daadwerkelijk te kunnen uitreizen dan wel elders onderdak te vinden.

Bangladesh

Op 25 november zijn in Bangladesh drie televisie-journalisten gearresteerd, samen met hun chauffeur . Het betreft een Britse en een Italiaanse journalist die werken voor Channel 4 `Unreported World' series. Ook een journalist uit het land zelf die als tolk fungeerde voor het team zit gevangen. De arrestatie van een vierde collega, Saleem Samad, die ook actief is voor Reporters sans Frontières staat te gebeuren. Internationale persorganisaties zien de redelijke mate van persvrijheid in het land snel achteruitgaan.