CDA Rotterdam



Rotterdam, 28 november 2002
Gebouwen polariseren niet

De CDA-fractie heeft ingestemd met het voorbereidingsbesluit voor de bouw van een nieuwe moskee in Feijenoord. Woordvoerder Harm van den Born ziet voor moskeeën een belangrijke taak op het gebied van integratie. "Wat wij sinds 11 september geleerd hebben is, dat je - als politiek, als overheid - mensen niet moet marginaliseren. En dat je mensen niet moet isoleren, niet moet wegduwen of ze het gevoel moet geven dat je er alleen maar last van hebt. Dat staat haaks op het 'mens zijn' en onze democratie en waarden, waarin zelfstandige en mondige mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben en ook de ruimte krijgen om die te dragen en vorm te geven aan hun eigen bestaan. Dát is waar ons land groot mee geworden is", aldus Van den Born. In lijn met die gedachte stelde Harm van den Born: "Alle Rotterdammers en Rotterdamse organisaties mogen worden aangesproken op het leveren van een bijdrage aan het samenleven in de stad. Dat geldt voor iedereen en voor alle organisaties in Rotterdam en dus ook voor kerken en moskeeën." Hij verwees in zijn bijdrage naar de discussies over een financiële bijdrage aan Sparta.
Toen stelde het CDA in een motie van Els Hellwig (26 februari 1996) dat Sparta een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft voor de omliggende wijk Spangen en onlangs nog werd deze stelling herbevestigd door Leonard Geluk (12 juni 2002). Net zoals het belang dat Sparta heeft voor Spangen, heeft een moskee in Feijenoord een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor haar omgeving. Van den Born: "Niet omdat dat van hogerhand zo wordt beslist, maar omdat dat onderdeel is van onze democratie."
Van den Born onderstreepte hierbij het belang van openheid en transparantie. Wereldwijd is er een tendens tot polarisatie merkbaar, ook in Rotterdam. De bouw van een moskee mag deze polarisatie niet versterken. De bouw van een moskee versterkt deze polarisatie ook niet: een gebouw polariseert niet, dat doen mensen.

De CDA-fractie diende een motie in waarin zij het College verzoekt met de moskee in gesprek te gaan en de mogelijkheden te onderzoeken om integratiebevorderende activiteiten te ontwikkelen. De motie is aangenomen.