Rijksvoorlichtingsdienst


Afzender: RVD / KH
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 08-11-2002 09:55

MEDEDELING VAN DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

KONINGIN OPENT NIEUW REGIOKANTOOR IMMIGRATIE- EN NATURALISATIEDIENST IN

DEN BOSCH

Hare Majesteit de Koningin verricht vrijdagmiddag 29 november in 's-Hertogenbosch de officiële opening van De Magistraat, het nieuwe regiokantoor Zuid-Oost van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In het gebouw zijn ongeveer vijfhonderd medewerkers gehuisvest. De Regionale directie Zuid-Oost heeft als werkgebied Limburg en Noord-Brabant.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst, onderdeel van het ministerie van Justitie, is verantwoordelijk voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. De IND werkt daarbij samen met een groot aantal organisaties, waaronder de politie, Koninklijke Marechaussee, het Centraal Orgaan Asielzoekers, ambassades en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De IND heeft 3500 medewerkers, verspreid over vijf regionale directies en het hoofdkantoor in Den Haag. De regiokantoren behandelen niet alleen asielaanvragen, maar ook verzoeken op het gebied van naturalisatie, werk, studie en gezinshereniging.

De Regionale directie Zuid-Oost was gevestigd op een bedrijventerrein langs de A2 bij 's-Hertogenbosch. Asielzoekers werden door de medewerkers bezocht in de verschillende onderzoek- en opvangcentra in het land. Sinds eind 2000 moeten asielzoekers worden gehoord in een goed geoutilleerd en bereikbaar kantoor van de IND. Het bedrijvenpand De Magistraat, dat naar een ontwerp van de Zweedse architecten Ahlqvist & Erskine in aanbouw was naast NS-station 's-Hertogenbosch, bleek voor IND-gebruik te kunnen worden aangepast.

In het gebouw zijn een front-office voor bezoekers en een back-office voor IND-medewerkers aangebracht, maar bij het interieurontwerp is nadrukkelijk uitgegaan van het motto van de IND: open, vakkundig en betrouwbaar. Architect Hans Wijffels koos voor lichtinval als een van de leidende principes: overal in het gebouw is uitzicht naar buiten en voor de scheidingswanden is veelal voor glas gekozen.



Rijksvoorlichtingsdienst