Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Acties in voorbereiding op de Internationale Niet-Winkeldag

EINDHOVEN, 4 november 2002 - In veel plaatsen in Nederland bereiden consuminderaars acties voor om de jaarlijkse Internationale Niet-Winkeldag ('Buy Nothing Day') te vieren. Ook in tientallen andere landen zullen op 30 november ludieke acties plaatsvinden uit protest tegen de Westerse consumptiecultuur.

In Maastricht zal op 30 november een consumptiegoeroe op stelten en met vleugels van dollars een 'critical (x-)mass' per megafoon toespreken en vertellen welke onnodige dingen zij moeten kopen. Deze 'critical (x-)mass' is compleet consumptie- gek en zal juichen en zuchten. De 'massa' is opvallend gekleed in bijvoorbeeld een plasticzakken-jurk of een paraplu-hoed en bijhorende jurk...

In Tilburg zullen enkele representatieve dames hun verleidelijke waar aan de man brengen, zonder dat het iets kost. Ze dragen een geheimzinnig gouden koffertje met zich mee, dat een verrassende inhoud zal blijken te hebben.

In Groningen zorgt de groep Anti-Kapitalisten 2000 (AK2000) voor een weggeefkraam in het centrum van de stad.

Verder zijn nu al acties in voorbereiding in Amersfoort, Arnhem, Leiden, Nijmegen en Utrecht. De komende weken worden meer initiatieven verwacht.

De Niet-Winkeldag ('Buy Nothing Day') is de protestdag bij uitstek van iedereen die zich verzet tegen het consumentisme, het najagen van economische groei, de macht van de grote bedrijven, de 24-uur-stressmaatschappij, de zevendaagse koopweek en een leven in dienst van de economie.

De Niet-Winkeldag ('Buy Nothing Day') ontstond in 1992 in Canada. Omslag werkplaats voor duurzame ontwikkeling heeft de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland geintroduceerd. De campagne is jaar na jaar gegroeid en heeft zich uitgebreid naar andere landen.


-----

Noten voor de pers


* Voor nadere informatie 040-2910295
Dick Verheul en Marta Resink
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling


* Plaatselijke contactpersonen, achtergronden en laatste nieuws op http://www.koopniets.nl


-- 30 nov Internationale Niet-Winkeldag - http://www.koopniets.nl Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl