Vereniging Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

Boer en burger samen op de bres voor behoud open ruimte Mag ik deze dans van u?

Amsterdam, 18 november 2002 --- Milieudefensie, LTO Nederland, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK ) en Stichting Natuur en Milieu houden op zaterdag 30 november Mag ik deze dans van u?, een ontmoetingsdag voor boeren en burgers. Doel van deze dag is om samen te gaan werken voor behoud van de open ruimte en het groene landschap in Nederland. De urgentie is groter dan ooit, nu het kabinet de bescherming van het landschap heeft opgegeven.

Boeren, tuinders en burgers kunnen elkaar vinden in het belang van het open en groen houden van het Nederlandse landschap. Toch is er nog veel onbekendheid met de mogelijkheden tot samenwerking op dit gebied. Burgers realiseren zich vaak onvoldoende dat boeren en tuinders onmisbaar zijn bij het beheer van het platteland, terwijl omgekeerd boeren en tuinders vaak niet bekend zijn met de wensen van de burgers.

Hooischuurdebat
Nel van Dijk (voorzitter Milieudefensie), Jos Roemaat (bestuurslid LTO, Jéhan Bouma (Voorzitter NAJK ) en Gijs Kuneman (teammanager SNM) openen de dag op het erf van biologische melkveehouderij De Beekhoeve in Kamerik. Daarna volgt er in de hooischuur een debat tussen 100 boeren en burgers over de rol van boeren en tuinders als landschaps- en natuurbeheerders. Wat vinden boeren belangrijk aan het Nederlandse landschap en waarom? Hoe kijken burgers tegen het boerenlandschap aan en wat hebben ze ervoor over? Moeten boeren en tuinders betaald krijgen voor landschapsbeheer en door wie?

Wat: Mag ik deze dans van u?, Ontmoetingsdag voor boeren en burgers Waar: Melkveehouderij De Beekhoeve, Teylingenweg 172, Kamerik ( zie bijlage) Wanneer: zaterdag 30 november van 10.30 tot 15.00 uur (zie bijlage)

Er zijn al boeren en burgers die samenwerken. Natuurverenigingen Den Hâneker of de Vockestaert in Zuid-Holland en de Duinboeren in Noord-Brabant zullen hun projecten als voorbeeld presenteren. Na een feestelijke boerenlunch vragen boer en burger elkaar ten dans tijdens een dansworkshop van salsagroep Baila. Een volgend afspraakje wordt vastgelegd in elkaars balboekje.


------
voor meer informatie

Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333

Programma 'Mag ik deze dans van u?' Ontmoetingsdagsdag voor boeren/tuinders en burgers Zaterdag 30 november 2002, Melkveehouderij De Beekhoeve, Teylingenweg 172, Kamerik
10.30 uur Ontvangst met koffie en thee 11.00 uur Inleiding door
- Nel van Dijk, voorzitter Vereniging Milieudefensie
- Jéhan Bouma, voorzitter NAJK
- Jos Roemaat, bestuurslid LTO Nederland en
- Ria Beckers, voorzitter Stichting Natuur & Milieu 11.00 uur Kunnen boeren?tuinders en burgers samenwerken aan het open en groen houden van het Nederlandse platteland? Debat onderleiding van Sandra Rottenberg, journaliste en medewerker van De Balie. Tijdens het debat vindt een presentatie plaats door de heer Sjaak Versluis, voorzitter van Den Hâneker, en een toelichting "Het volgende afspraakje" door Jos Roemaat 12.45 uur Feestelijke lunch 14.00 uur "Mag ik deze dans van u?" door Baila 14.40 uur Ondertekenen "Het volgende afspraakje" 15.00 uur Afsluiting door Nel van Dijk

Routebeschrijving
Met Openbaar vervoer: Met de trein naar Woerden. Vanaf Woerden rijdt er een treintaxi naar Van Teylingenweg 172 (duurt ongeveer 15 minuten) Het is niet mogelijk om met de bus verder te reizen. Met de fiets: het is 30 minuten fietsen vanaf Woerden.

Met de auto:
Vanaf de A12:

* Afslag Woerden
* Rechtsaf richting Woerden
* Dan borden Woerden centrum volgen (niet richting Kamerik!) => 2 rontondes 3/4 en 1/4 rond.
* Nadat je onder viaduct door bent, bij stoplichten links.
* Volgende stoplichten, rechtsaf richting Kamerik
* Weg vervolgen tot afslag Kamerik (linksaf)
* Weg volgen, bocht naar links, voor ophaalbrug rechts
* Dit is de "van Teylingenweg"
* Nr. 172 is nog voorbij buurtschap Kanis
* Na Kanis nog zo'n 2,5 km een boerderij aan de rechtse kant.
Vanaf de A2:

* Afslag Breukelen
* Richting Kockengen
* Weg uitrijden tot aan 2e rotonde, ongeveer 5 km
* Bij rotonde rechtsaf richting Wilnis (niet richting Kamerik)
* Dan eerste afslag links, richting Woerdense Verlaat
* Dan eerste afslag links
* Dit is van Teylingenweg
* Nr. 172 is na ongeveer 1,5 km aan de linkse kant
Vanaf Alphen a/d Rijn:
* Provinciale weg (N231) richting Aarlanderveen/Nieuwkoop
* Bij Nieuwkoop richting Noorden
* Door Noorden heen richting Woerdense Verlaat
* Bij Woerdense Verlaat, voor de ophaalbrug, linksaf Woerdense Verlaat in.
* Na een paar 100 m kom je Woerdense verlaat uit, weg vervolgen
* Na ongeveer 2,5 km rechtsaf richting Kamerik
* Dit is de van Teylingenweg, na + 1 km zie nr 172 aan je linkse kant (bij een mast van mobiele telefoon)


---