Nederlandse Kankerbestrijding

Zesduizend mensen herdenken aan kanker overleden dierbaren

Derde 'Bomen voor het leven'-dag in Koningin Wilhelminabos bij Dronten

Amsterdam, 26 november 2002 - Zaterdag 30 november 2002 komen circa 6000 mensen naar het Koningin Wilhelminabos bij Dronten voor een bijeenkomst ter nagedachtenis aan hun aan kanker overleden dierbaren. Tijdens de bijeenkomst worden op de Gedenkplek vier glaspanelen onthuld met totaal 1360 namen van mensen die in het bos worden herdacht. Het initiatief daartoe komt behalve van nabestaanden ook uit verenigingen of de kring van collega's. Na de onthulling wordt één minuut stilte in acht genomen. Aansluitend kunnen de aanwezigen een boom planten en daarmee daadwerkelijk meewerken aan de realisatie van het herdenkingsbos. Het Koningin Wilhelminabos is een gift van Stichting Nationale Boomfeestdag (NBF) en Staatsbosbeheer (SSB) vanwege het 50-jarig bestaan van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in 1999. Het is het derde jaar dat deze zogeheten 'Bomen voor het leven'-dag plaatsvindt. Op de Gedenkplek staan inmiddels ruim tienduizend namen.

Rouwverwerking
Het KWF ziet het Koningin Wilhelminabos als een belangrijke plek voor rouwverwerking voor iedereen die een dierbare heeft verloren aan kanker. Hiermee kan het KWF concreet bijdragen aan de kwaliteit van leven van nabestaanden van mensen die aan kanker zijn overleden. Dit wordt bevestigd door de grote opkomst bij de 'Bomen voor het leven'-dagen. Daarnaast bezoeken door het jaar heen soms tientallen mensen per dag de Gedenkplek om bloemen neer te leggen.

Verkeersmaatregelen
Vanwege het grote aantal aanmeldingen worden drie gelijke bijeenkomsten belegd voor telkens circa 2000 mensen. In overleg met politie, Staatbosbeheer, Rijkswaterstaat en nooddiensten zijn speciale verkeersmaatregelen getroffen. Deze houden onder meer in dat alleen de bussen die vanaf NS-Station Kampen en de parkeerplaats bij Six Flags deelnemers vervoeren, naar het Koningin Wilhelminabos mogen rijden.

Volgend jaar
De eerstvolgende 'Bomen voor het leven'-dag staat gepland voor zaterdag 29 november 2003. De dag is genoemd naar de gelijknamige actie van NBF in samenwerking met SBB. Deze houdt in dat men voor 35,- de naam van een - recent of al langer geleden - aan kanker overleden dierbare kan laten aanbrengen op de Gedenkplek in het Koningin Wilhelminabos. Tot het bos is aangelegd kan men ook een boom (laten) planten. Van elke ontvangen 35,00 geeft NBF een bedrag van 11,50 aan het KWF voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Belangstellenden kunnen voor de 'Bomen voor het leven'-dag 2003 tot 1 oktober van dat jaar namen doorgeven bij NBF in Driebergen, telefoon 030 - 692 61 26.