Het Nederlandse Rode Kruis

27 november 2002
Aidsvoorlichtingsproject op TV

Lieke

Na Zuidelijk Afrika is het Caribisch gebied de regio met het hoogste percentage hiv-besmette mensen. De oorzaken zijn onwetendheid, onbeschermde seks, prostitutie, een vrije levensstijl en de macho-cultuur. Het Rode Kruis is wereldwijd een campagne gestart om vooral jongeren voor te lichten en hun gedrag te veranderen. Voorlichting door jongeren aan jongeren werkt het best. De vrijwilligers Elsa, Sanne, Lieke en Marco hebben 10 dagen meegedaan om daarna hun kennis in Nederland door te geven.

Elsa

Condoomgebruik is erg belangrijk om besmetting te voorkomen. Gesponsored door Durex gaat het Dominicaanse Rode Kruis de komende jaren duizenden condooms distribueren. Bijvoorbeeld aan mensen in Santa Lucia, een plaats bij een enorme stinkende vuilnisbelt. Volwassenen en kinderen leven hier letterlijk van de troep van anderen. "Het is hier echt heel erg. Misschien wonen hier wel de meest arme mensen," is Elsa's reactie als ze op de vuilnisbelt loopt.

Marco

In Santa Lucia organiseert het Rode Kruis sportactiviteiten voor jongeren en geeft seksuele voorlichting. Marco laat graag zien aan de jongeren hoe ze een condoom moeten gebruiken. "Het Rode Kruis probeert het echt leuk over te brengen. Ik heb het idee dat mensen het oppakken!" vertelt Marco. Kijken dus naar de Sterrenplaybackshow op zaterdag 30 november, RTL 4, 20.30 uur.

Meer informatie:

*

Sanne
Vragen stellen aan Elsa, Lieke, Sanne of Marco over hun ervaringen kan via e-mail meerwetenover@redcross.nl.

* Meer informatie over jongeren en het Rode Kruis is te vinden op de Rode Kruis jongerensite.

* Kijk voor een levendig verslag van de reis ook naar het dagboek van Thomas Pothof op de Radio 538 website.

* Campagne "The Truth About Aids. Pass It On"
* Over het project in het Caribisch gebied
Met dank aan de Nationale Postcodeloterij!