Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Actie 'Ook ik ben Subversief' voor gearresteerde Italianen

Zaterdag 30 november deelt De Wereld is niet te Koop stickers uit met de tekst 'Ook ik ben subversief' aan de bezoekers van de actieconferentie Keer het Tij in Amsterdam. Aan de hier debaterende politici Agnes Kant (SP), Kees Vendrik (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) wordt gevraagd een t- shirt met dezelfde tekst aan te trekken. De actie verwijst naar de arrestatie van 19 Italiaanse globaliseringsactivisten, op 15 november jl.

Deze negentien plus 21 anderen zouden volgens de Italiaanse justitie een 'subversief netwerk' willen oprichten en 'het functioneren van de Italiaanse regering verstoren'. Ze zouden bewust de confrontatie met de politie hebben gezocht tijdens de bijeenkomst van de OVSE in Napels, in maart 200, en tijdens de G8 in Genua, juli dat jaar. Van 6 tot en met 9 november dit jaar heeft een van de bekendste arrestanten - Francesco Caruso (28) - het Europees Sociaal Forum in Florence georganiseerd, dat werd afgesloten met een vreedzaam verlopen demonstratie van 500.000 tot een miljoen mensen. Elf van de arrestanten zijn opgesloten in de streng bewaakte gevangenis van Trani, bekend als detentiecentrum voor terroristen en maffiosi. De arrestaties hebben in Italië tot demonstraties en scherpe protesten geleid. Niet in de laatste plaats omdat ze gegrond zijn op een wetsartikel uit de tijd van Mussolini. Sympathisant van de globaliseringsbeweing priester Don Vitaliano della Sala noemde de aanklachten in de Volkskrant van 16 november jl. absurd: "Ik ken Francesco (Caruso)... als hij subversief is, dan ben ik dat ook."

Onder datzelfde motto organiseert De Wereld is niet te Koop nu dit protest in Nederland. De Wereld is niet te Koop is een samenwerkingsverband voor anders- globalisering, dat onder meer wordt ondersteund door Vereniging Milieudefensie, Transnationale Institute, Attac, XminY en de SP. De organisatie was aanwezig op het Sociaal Forum in Florence met een delegatie van zo'n 85 Nederlanders. Plaats en tijd van de conferentie zaterdag: Universiteit van Amsterdam, Oudemanhuispoort 4, van 12.45 tot 17.00 uur. Slotdebat met politici (zaal D108), 15.30-17.00 uur.

Voor meer informatie over de actie:
Jurgen De Wit, tel. 020- 7780297 of 020- 6897555
Remko van Broekhoven, tel. 06-24592478

De Wereld is niet te koop
Jacob van Lennepkade 255
1054 ZS Amsterdam
Mail: niettekoop@hotmail.com
Site: www.anderewereld.nl