Dordrechts Museum


---

Pär Strömberg wint Wim Izaksprijs

Op 30 zaterdag november is in het Dordrechts Museum de Wim Izaksprijs uitgereikt aan Pär Strömberg. Deze tweejaarlijke prijs ter grootte van 10.000 euro is bestemd voor een schilder die een opmerkelijke bijdrage levert aan de schilderkunst in Nederland. De andere genomineerden waren Nan Groot Antink en Mirjam Kuitenbrouwer. Werk van deze drie kunstenaars en van Wim Izaks is van 1 december 2002 t/m 2 februari 2003 te zien in het Dordrechts Museum.

Pär Strömberg (Orebro, 1972)
De jury heeft besloten dit jaar de Wim Izaks prijs uit te reiken aan deze jonge kunstenaar omdat hij hoge verwachtingen wekt en op zeer jonge leeftijd al blijk geeft van zowel technische als inhoudelijke kwaliteiten. Hij heeft een persoonlijke, herkenbare en eveneens geheimzinnige beeldtaal, waarbij hij zijn techniek en het verhaal dat hij wil vertellen - zijn inhoudelijke drijfveer - op een zelfverzekerde manier weet over te brengen. Bovendien is de jury van mening dat hij de traditie van de weergave van het noordelijk licht - hij is van Zweedse afkomst - op een eigen manier weet weer te geven.

Pär Strömberg studeerde aan het Orebro College of Art en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn schilderijen ontstaan niet vanuit de precieze waarneming, maar vanuit het geheimzinnige beeld van de bossen in Zweden, zoals dat naar voren komt in volksverhalen en misdaadverslagen. Hij had onder andere exposities bij het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2002, Ask the dusk), Galerie Loerakker (2002, Fellow Travellers) en het Centraal Museum Utrecht (2002, De Biënnale van de eenminuten).

Wim Izaksprijs
De Wim Izaksprijs werd in 1994 in het leven geroepen ter nagedachtenis van de jonggestorven schilder Wim Izaks (1950 - 1989). Wim Izaks was een bevlogen kunstenaar die in tien jaar tijd een enorm oeuvre tot stand bracht. Hij maakte duizenden werken, waaronder schilderijen, tekeningen en linosneden. Na zijn overlijden werd de stichting Wim Izaks opgericht, met als doel zijn werk als beeldend kunstenaar in ere te houden en meer bekendheid te geven. Door toekenning van de Wim Izaksprijs stimuleert de stichting aankomend of tot dusverre onopgemerkt schildertalent.

Publicatie
Bij de tentoonstelling geeft de Stichting Wim Izaks een publicatie uit met bijdragen over de genomineerde kunstenaars en een essay van Gijsbert van der Wal. De prijs bedraagt ¤ 5,=.