Stichting TELEAC/NOT RADIO
PERSBERICHT

TELESCOOP MAGAZINE

Zaterdag 30 november 2002 17.02 - 18.00 uur 747AM Daarna in RealAudio via http://www.telescoop.nl

Nederlandse wetenschapper ziet af van publicatie
uit angst voor Amerikaanse auteurswet

In Telescoop Magazine het relaas van de Nederlandse cryptoanalist Niels Ferguson. Ferguson ontdekte fouten in een vercijferingssysteem van Intel. Zoals gebruikelijk in crypto-kringen schreef hij er een paper over en wilde het probleem aankaarten op een congres in de VS. Daar werd hij er door advocaten op gewezen dat publicatie van zijn analyse in strijd zou zijn met de Amerikaanse Digital Millenium Copyright Act.

Ferguson loopt bij publicatie risico om gearresteerd te worden als hij naar de VS reist. Hoe serieus dat risico is blijkt uit het geval van de Russische programmeur Dmitry Sklyarov die werd gearresteerd op grond van dezelfde wet. Hij verichtte in Rusland werkzaamheden voor zijn werkgever, die in Rusland volstrekt legaal zijn, maar niet door de beugel kunnen volgens de Amerikaanse wet.

Ferguson betoogt dat de wet, die uitsluitend ten behoeve van de film- en platenindustrie is opgetuigd, zichzelf in de weg zit, omdat hij het ontwikkelen van coderingen voor bijvoorbeeld video tegengaat. Bovendien voelt Ferguson zich persoonlijk benadeeld, omdat hij veel zaken doet met de V.S.

Met vriendelijke groet,

Mark Beekhuis
redacteur Telescoop

035-6293296
mark.beekhuis@teleacnot.nl