Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Vandaag Niet-Winkeldag: Koop niets!

EINDHOVEN, 30 november 2002 - Vandaag is het 'Niet- Winkeldag' ('Buy Nothing Day') in tientallen landen overal ter wereld. In minstens veertien plaatsen in Nederland gaan vandaag activisten de straat op om deze internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur te vieren.

Er zijn vandaag activiteiten in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen en Zwolle.

De Niet-Winkeldag is een protest tegen de consumptiecultuur van 'steeds meer', ten koste van milieu en Derde Wereld. De actiedag krijgt vorm met acties op straat. Een consumptiegoeroe op stelten met vleugels van dollars roept op onnodige dingen te kopen. Reuzenfiguren 'Reclame' en 'Materialisme' bewegen de levende marionet 'Consument' tot overbodige aankopen. Rent-a-friend of huur een koopcoach (arena agency, ISO 2000 certificaat). Er zijn gratis proefmonsters verkrijgbaar van het nieuwe product 'Niets'. In veel plaatsen zijn kramen waar 'ooit gekregen maar nooit gebruikte cadeautjes' geruild kunnen worden. Geef knuffels een tweede leven, de Waarheid over Sint Nicolaas, een Koopwijzer met tips voor verantwoord kopen, straatinterviews en tal van andere activiteiten brengen de Internationale Niet- Winkeldag tot leven.

De Niet-Winkeldag ontstond in 1992 in Canada en heeft zich sindsdien verspreid over tientallen landen. In Japan, Israel, de Verenigde Staten, Australie, Nieuw-Zeeland en vrijwel alle Westeuropese landen wordt 'Buy Nothing Day' gevierd. Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, introduceerde de Niet- Winkeldag in 1995 in Nederland.

De rijke landen, twintig procent van de wereldbevolking, nemen 86 procent van de wereldconsumptie voor hun rekening. Dit veroorzaakt mede het broeikaseffect en klimaatproblemen, waarvan vooral arme landen het slachtoffer worden.


---

Noot voor de pers


* Nadere informatie via 040-2910295 (Marta Resink of Dick Verheul)

* Een overzicht van activiteiten en contactpersonen en achtergronden van de Internationale Niet-Winkeldag op http://www.koopniets.nl


-- Lees ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl