Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-11-2002 Persberichten districten Utrecht stad, 11.00 uur

Valse aangifte

UTRECHT De 29-jarige Utrechtse vrouw die woensdagavond 20 november bij de politie van het district Marco Polo aangifte deed van een ernstige mishandeling door een groep van drie mannen, heeft bekend dat haar aangifte niet op waarheid berust.

De vrouw vertelde dat zij woensdagavond 20 november rond 22.00 uur op het Hammarskjoldhof ter hoogte van de oliebollenkraam ernstig mishandeld was. De politie heeft ongeveer zestig uur geïnvesteerd in het onderzoek naar de daders. Omdat tijdens dit onderzoek enige twijfels rezen bij de juistheid van het verhaal, is de vrouw hierover nader verhoord. Hieruit bleek dat zij niet de waarheid had verteld. De vrouw, die overigens wel mishandeld was, heeft tegenover de politie verklaard dat de mishandeling in privésfeer had plaatsgevonden. Om privacyredenen waarom hierover daarom geen nadere mededelingen gedaan. Met het openbaar ministerie wordt besproken welke consequenties het doen van valse aangifte voor de vrouw zal hebben.

Gewapende overval mislukt

UTRECHT Een gewapende man heeft vrijdagmiddag omstreeks 17.00 uur getracht een overval te plegen op een bedrijf aan de Anthoniedijk. De verdachte kwam rond sluitingstijd met een bivakmuts op het bedrijf binnen en dreigde met een vuurwapen. In het pand waren op dat moment meerdere personen aanwezig. Een van hen probeerde de man met een ijzeren staaf de zaak uit te krijgen, waarop de overvaller naar de uitgang liep en een schot loste. Niemand raakte gewond. De verdachte rende vervolgens weg, linksaf over de Anthoniedijk richting het spoorwegviaduct. De mannen in het bedrijf renden achter de overvaller aan en zagen hem in een gereedstaande auto op de Anthoniedijk stappen en vervolgens wegrijden in de richting van de Willem Dreeslaan. Het voertuig werd later leeg aangetroffen op de Melis Stokelaan.

Op aanwijzing van een getuige die het kenteken van de auto had genoteerd kon de politie de eigenaar van de auto achterhalen. Die blijkt op naam te staan van een 29-jarige man uit Utrecht. De man is geen onbekende van de politie. Bij huiszoeking op het adres van de verdachte heeft de politie een aantal zaken inbeslaggenomen voor nader onderzoek. De man is nog voortvluchtig en wordt door de politie gezocht.

Winkeldieven aangehouden

UTRECHT Een 31-jarige man uit Lopik is vrijdag om 16.30 uur aangehouden, toen hij zonder te betalen met een aantal kledingstukken een warenhuis aan de Roelantdreef wilde verlaten. De man is de toegang tot de winkel ontzegd.

Om 15.15 uur kon de politie een 35-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aanhouden die zonder af te rekenen met een aantal kledingstukken een winkel aan de Rijnkade wilde verlaten. De man is na verhoor op het politiebureau met een proces-verbaal naar huis gestuurd.

Op diezelfde middag omstreeks 16.00 later kon op de Rijnkade een 16-jarige winkeldief zonder vast woon- en verblijfplaats worden aangehouden. De jongen had een kledingstuk aangetrokken en wilde zo het warenhuis verlaten. Een beveiligingsbeambte heeft de politie gealarmeerd. De verdachte zit voor nader verhoor vast op het politiebureau.

Verdachte steekpartij aangehouden

UTRECHT Op vrijdagavond om 22.00 uur is op de Baden Powell weg een 51-jarige man uit Amersfoort aangehouden die eerder op de avond na een ruzie een andere man met een mes zou hebben neergestoken.

Twee getuigen kwamen naar het politiebureau Tolsteeg om te melden dat zij twee mannen hadden zien ruzie maken en dat een van hen was neergestoken. Daarop stelde de politie een zoektocht in naar het slachtoffer. Op aanwijzingen van de getuigen vond de politie in de bosjes van het Manenburgpark geen verdachte, maar wel een jas met verse bloedsporen. Na inzet van meerdere politievoertuigen en de bereden brigade werd het slachtoffer aangetroffen in de bus voor daklozen die regelmatig op de Baden Powell weg staat. In de bus bleek ook de verdachte te zitten. Deze kon worden aangehouden op basis van het signalement van de getuigen. Het slachtoffer (personalia nog onbekend) is met een steekwond in de linkerzij voor observatie overgebracht naar het UMC. Hij kon nog niet worden verhoord. De verdachte zit vast op het politiebureau.