Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-11-2002
Politieberichten van 29/11 (13.00 uur) t/m 30/11 (13.00 uur)

Heerenveen: inbraak auto
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de P.J. Troelstralaan. Via verbreking van een ruit kwam men binnen. Uit de auto werden een radio/cd-speler, een carkit, een minidisk en 11 cd`s weggenomen. De eigenaresse, een 27-jarige inwoonster van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Workum: inbraak container
Tussen woensdag en vrijdag werd ingebroken in een container, die stond in de berm van de Aldedyk nabij de spoorwegovergang. In de container lag gereedschap opgeslagen en dit was eigendom van een bedrijf uit Meppel. De container werd opengebroken. Uit de container werd 30 meter kabel, een koffer met 15 boren, een luchthamer en een stroomaggregaat weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 49-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Orionweg. Men kwam binnen door verbreking van een ruit in een toegangsdeur. Uit de loods van het bedrijf werden ongeveer 100 dozen met elk 6 flessen wijn, weggenomen. De flessen wijn waren bestemd voor de kerstpakketten. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een medewerker van het bedrijf, een 46-jarige inwoner van Gorredijk, heeft aangifte gedaan.

Franeker: onder invloed
Vrijdag omstreeks 12.40 uur zag een getuige, een 31-jarige inwoner van Sexbierum, dat een vrouw met haar auto reed tussen Ried en Franeker. De vrouw had de gehele rijbaan nodig. De getuige waarschuwde de politie, die de vrouw in Franeker op de Hertog van Saxenlaan kon aanhouden. De vrouw, een 54-jarige inwoonster van Ried, bleek gedronken te hebben. Zij werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de vrouw 870 ug/l. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt en haar rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd haar auto in beslag genomen en kreeg zij een rijverbod voor 10 uren.

Gorredijk: inbraak jongerencentrum
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in het jongerencentrum aan de Loaijersstrjitte. Via verbreking van de toegangsdeur kwam men in het gebouw. Uit het centrum werden een mengpaneel en een klein geldbedrag (ongeveer 20 Euro) weggenomen. Een medewerker van het jongerencentrum, een 44-jarige inwoner van Beetsterzwaag, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 14.00 uur werd op de Aldlansdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 61-jarige inwoner van Leeuwarden, reed op de verkeerde weghelft (spookrijder). Nadat hij door de politie tot stoppen was gedwongen, bleek dat de man had gedronken. Daar het ademanalyseapparaat niet goed werkte, werd van de bestuurder een bloedproef genomen. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. De uitslag van de bloedproef is nog niet bekend.

Leeuwarden: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 14.30 uur vond op de Harlingerstraatweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfiets. De autobestuurster, een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden, reed over de Harlingerstraatweg en sloeg rechtsaf de Bilderdijkstraat in. Zij zag daarbij een bromfietser, die uit tegenovergestelde richting naderde over het hoofd. De bromfietser, een 16-jarige inwoner van Marrum, botste tegen de auto aan en kwam ten val. Hij klaagde over rugpijn en werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 12.10 uur vond op de Julianalaan een "kop-staart" aanrijding plaats, waarbij twee personenauto`s waren betrokken. Een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, zag te laat dat de personenauto voor hem stilstond en hij botste met zijn auto op de voorligger. Deze auto werd bestuurd door een 54-jarige inwoner van Leeuwarden. De man werd met lichte verwondingen overgebracht naar het MCL-Zuid. Beide auto`s moesten worden weggesleept.

Noordwolde: schoorsteenbrand
Vrijdag omstreeks 15.00 uur kwam er een melding binnen van een schoorsteenbrand bij een woning aan de Herculesstraat. De 78-jarige bewoonster had de open haar aangestoken toen zij vreemde geluiden in de schoorsteen hoorde. Zij ging daarop naar buiten en zag dat de schoorsteen in de brand stond. De gewaarschuwde brandweer heeft vervolgens het vuur geblust. De schade bleef beperkt tot de schoorsteen.

Drachten: snelheid
Vrijdag omstreeks 12.45 uur werd op de Gauke Boelensstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Surhuizum, reed met een snelheid van 101 kilometer per uur, terwijl 50 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 18.00 uur werd bij een supermarkt aan de Emmakade een 63-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had uit de winkel een aantal levensmiddelen weggenomen (winkelwaarde 10,59) en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Hij werd door het personeel aangehouden. De levensmiddelen bleven in de winkel achter. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Wommels: man gevallen
Vrijdag omstreeks 16.35 uur kwam een 81-jarige inwoner van Wommels op de kruising Opslach Fabriekswei ten val. De man is waarschijnlijk verkeerd van het trottoir op de weg gestapt en daardoor ten val gekomen. De man liep een bloedende hoofdwond op en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: doorrijden na aanrijding
Vrijdag omstreeks 16.15 uur werd op de kruising Oostersingel Torenstraat een 14-jarige inwoonster van Drachten op haar fiets aangereden door de bestuurder van een personenauto. Het meisje kwam vanaf de Torenstraat en wilde de kruising oversteken. Toen zij op het kruisingsvlak was werd zij aangereden door een personenauto, die over de Oostersingel reed. Het meisje werd geraakt en via de motorkap van de auto viel zij op de grond. De bestuurder van de auto, een oudere man, deed het raam van zijn auto open, mompelde iets, waarna hij zonder uit te stappen, wegreed. Het meisje liep een gekneusde linker knie en schouder op en een klaagde over pijn in haar buik en rug. De auto (klein model) was vermoedelijk beige of grijs van kleur. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt eventuele getuigen om zich te melden, telefoon 0900 8844.

Gorredijk: diefstal uit woning
Vrijdag omstreeks 16.15 uur zat een 79-jarige inwoonster van Gorredijk in de woonkamer van haar woning aan de Tjerk Hiddesstraat. Een onbekende vrouw kwam haar woning binnen en stelde zich voor als de nieuwe buurvrouw en zei dat zij kennis kwam maken. De bewoonster werd door de vrouw aan de praat gehouden. Plotseling verscheen een jongeman in de woning, die de onbekende vrouw een wenk gaf, waarna beiden verdwenen. Toen de bewoonster op onderzoek uitging, bleek dat uit de slaapkamer een aantal sieraden (gouden halsketting, broche en horloge) waren verdwenen. Van de verdachten is een summier signalement bekend. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Lekkum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.50 uur reed op de Buorren een bestuurder van een personenauto tegen een boom. De auto moest worden weggesleept. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Metslawier, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 940 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 12 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Jirnsum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.30 uur werd op de Wjitteringswei een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 52-jarige inwoonster van Jirnsum. Bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 395 ug/l. Tegen de bestuurster werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Stiens: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.10 uur werd op de Moundyk een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Stiens, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 585 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Joure: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 03.00 uur vond op de Midstraat een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto was door het natte wegdek in een bocht gaan glijden en botste tegen een geparkeerde auto aan. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Joure, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 425 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Holwerd: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd op de Ternaarderdyk een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Morra, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 610 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Warten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.25 uur werd op de Oosterburen een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Warten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 370 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Holwerd: lastige man
Vrijdagavond werd in de sporthal aan de Morgenzon een Hollandse avond (vertolkers van het Nederlandse lied) gehouden. De avond verliep zonder incidenten en was rond 01.00 uur afgelopen. Bij het verlaten van de sporthal ontstond enig rumoer dat door de bewaking in de kiem kon worden gesmoord. Een inwoner van Ferwert (leeftijd niet bekend) maakte zich daar druk over en sloeg met zijn vuist een ruit in, waardoor hij een behoorlijke bloedende wond aan zijn hand opliep. Na behandeling in het ziekenhuis kon de man naar huis.

Drachten; onder invloed
Zaterdag omstreeks 05.00 uur werd op de Noorderbuurt een bestuurster van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurster, een 27-jarige inwoonster van Siegerswoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 310 ug/l. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Drachten: inbraak school
Afgelopen nacht werd ingebroken in een school aan de Splitting. Een ruit van de kantoorruimte werd vernield. Uit de kantoorruimte werd een computer weggenomen. Een medewerker van de school, een 47-jarige inwoner van Surhuisterveen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 04.15 uur liep een 54-jarige inwoner van Leeuwarden over het Molenpad. De man was na een cafébezoek op weg naar huis. Op een gegeven moment werd de man ingehaald door een viertal jongens. Deze jongens pakken hem vast en één van de jongens haalde zijn portemonnee uit zijn broekzak. Vervolgens liepen de jongens in verschillende richtingen weg. In de portemonnee zat ongeveer 100,- , een bankpasje en een identiteitskaart. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Van de verdachten is geen signalement bekend.

Sneek: mishandeling
Zaterdag omstreeks 02.45 uur kwam er een melding binnen dat op de Wijde Norderhorne een man mishandeld zou zijn. Ter plaatse werd een 23-jarige inwoner van Sneek liggend op het trottoir aangetroffen. De man klaagde over pijn in zijn nek en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het slachtoffer had volgens getuigen tegen een auto geplast en dit was gezien door de eigenaar van de auto, die daarop het slachtoffer een harde klap in het gezicht had gegeven, waardoor hij ten val was gekomen. Het slachtoffer moet nog worden gehoord. De verdachte was na de mishandeling in zijn auto gestapt en weggereden. De identiteit van de verdachte, een inwoner van Joure, is bekend. De man moet nog door de politie worden gehoord.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272