Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoemingen bij de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St. Radboud
Dr. J.F.M. Wetzels benoemd tot bijzonder hoogleraar nefrologie Dr. J.F.M. Wetzels (Jack) is met ingang van 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St Radboud met als leeropdracht "Nefrologie, in het bijzonder de behandeling van patiënten met primaire glomerulaire nierziekten", dit zijn nierziekten waarbij sprake is van een beschadiging van het nierfilter. Kenmerkend voor deze nierziekten is het voorkomen van grote hoeveelheden eiwit in de urine. Deze aandoeningen leiden vaak tot een snelle achteruitgang van nierfunctie. De bijzondere leerstoel is ingesteld door de Nierstichting Nederland.

De heer Wetzels was reeds als medisch specialist verbonden aan de afdeling Nierziekten van het UMC St Radboud. Hij studeerde geneeskunde in Nijmegen en volgde er de opleiding tot internist. Hij promoveerde op een dissertatie over de effecten van prednison op het eiwitverlies in de urine en met name de rol van dit geneesmiddel in de behandeling van patiënten met een membraneuze nefropathie, een speciale vorm van een glomerulaire ziekte.

Nierstichting
Verbetering van de kwaliteit van leven van nierpatiënten, zowel op medisch als op maatschappelijk terrein, is en blijft het voornaamste doel van de Nierstichting Nederland. Nierstichting Nederland werkt aan deze missie door onder meer het bevorderen van de voortdurende verbetering van de behandeling van nierziekten en de verbetering van de weerbaarheid van patiënten;- het gerelateerde wetenschappelijk onderzoek en orgaandonatie en transplantatiemogelijkheden.

28-11-2002