Gemeente Ede

Zaterdagmiddag 30 november in Openluchttheater
Burgemeester van Ede opent ijsbaanproject

Burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede verricht op zaterdagmiddag 30 november de officiële opening van het ijsbaanproject in het openluchttheater aan de Van Pabstlaan in Ede. De tijdelijke openlucht ijsbaan is een initiatief van de Stichting Vrienden Ziekenhuis Gelderse Vallei. Bezoekers kunnen tot 12 januari 2003 dagelijks op bepaalde tijden schaatsen; er zijn shows, bedrijfsbijeenkomsten en allerlei andere evenementen op en rondom het ijs. De opbrengst van het project is bestemd voor een verlichting van het verblijf van patiënten in het ziekenhuis.

Burgemeester Robbertsen zal het stichtingsbestuur feliciteren met de organisatie van het ijsbaanproject `Friends on Ice`. De burgemeester denkt dat veel schaatsliefhebbers, scholieren, sportverenigingen en bedrijven uit Ede en omgeving naar de ijsbaan zullen komen. Hij waardeert het initiatief en hoopt dat het ook andere organisaties stimuleert activiteiten in het unieke openluchttheater op touw te zetten.

Het openluchttheater in Ede werd in 1936 met veel muziek en zang feestelijk in gebruik genomen. Honderden mannen hadden er jarenlang zand afgegraven en weggereden. Zij verdienden er gemiddeld een kwartje per uur mee. Het openluchttheater werd ook wel de `openluchtvergaderplaats op den Pinkenberg` genoemd. Zo hield de toentertijd bekende politicus Colijn er in 1937 een verkiezingsrede voor een gehoor van bijna vierduizend mensen. Er werden regelmatig drukbezochte bijeenkomsten en toneeluitvoeringen gehouden.

print deze pagina