Socialistische Partij


Comité Echte Fans voert actie in stadions

30-11-2002 * Dit weekend worden bij verschillende wedstrijden in de Eredivisie acties gehouden tegen de ongerichte aanpak van het voetbalvandalisme. Supporters pleiten met rode kaarten en spandoeken voor beter beleid onder het motto 'Pak de vandalen, niet de fans'. Het protest is een initiatief van het Comité Echte Fans, opgericht door de SP en de Samenwerkende Organisaties Voetbalsupporters (SOVS).

Bij PSV-Willem II, NAC-RBC en AZ-RKC Waalwijk op zaterdagavond en zondag bij Vitesse-De Graafschap en FC Groningen-Heerenveen protesteren de fans voor het afschaffen van niet-werkende maatregelen die vooral de echte fans treffen. De combiverplichting moet uitzonderlijk worden en de clubcard in deze vorm dient te worden afgeschaft of omgebouwd tot servicekaart. Ook moeten niet langer voor het minste en geringste stadionverboden worden uitgedeeld op basis van onduidelijke regels. Alleen voor wie echt geweld gebruikt of de openbare orde of de wedstrijd verstoort, moet een meldingsplicht worden gekoppeld aan het strafrechtelijke stadionverbod. Om meer duidelijkheid te scheppen moeten in alle stadions dezelfde regels gaan gelden.

De acties worden volgend weekend voortgezet bij een aantal wedstrijden in de Eerste Divisie en op vijftien december bij Ajax - PSV. Verder worden alle toeschouwers opgeroepen via de website van de initiatiefnemers (www.echtefans.nl) een steunverklaring te ondertekenen, die later zal worden overhandigd aan het kabinet en de Tweede Kamer. Aansluitend zullen de initiatiefnemers over het beleid in overleg gaan met de landelijke overheid en andere partijen in de Tweede Kamer.