INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK


Presentatie StemWijzer 2003
Lijsttrekkers en Kamerleden testen hun politieke voorkeur

Voor de komende verkiezingen van 22 januari 2003 heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een nieuwe StemWijzer gemaakt. Op dinsdag 3 december a.s. wordt deze om 12.00 uur gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort. Hierbij zijn vertegenwoordigers van tien politieke partijen aanwezig. Dit zijn de partijen die op 15 mei in de Tweede Kamer gekozen zijn.

Belangrijk onderdeel van de presentatie is het invullen van de StemWijzer door de verschillende kandidaten. Zij doen dit vanachter een eigen computer, waarbij de vraag is of zij uitkomen bij de partij die zij vertegenwoordigen. Hiervoor zijn aanwezig: Nicoline van Vroonhoven (CDA), Joost Eerdmans (LPF), Gerrit Zalm (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Wijnand Duyvendak (GL), Ewout Irrgang (SP), Boris van den Ham (D66), André Rouvoet (ChristenUnie), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Fred Teeven (LN).

Om burgers meer bij de politiek te betrekken en de twijfelende kiezers in de verkiezingscampagne een handje te helpen bij het maken van een keuze, publiceert het IPP al sinds 1986 de StemWijzer. De website www.stemwijzer.nl groeide in de verkiezingscampagne van dit voorjaar uit tot één van de meest bezochte internetapplicaties in Nederland. Op 15 mei jl. registreerde de StemWijzer bij sluiting van de stembureaus ruim twee miljoen verstrekte stemadviezen.

De StemWijzer geeft niet alleen een stemadvies, maar laat ook in afnemende rangorde zien welke politieke partijen het beste met de gekozen antwoorden overeenkomen. Bovendien kan men de standpunten van de partijen vergelijken met de eigen standpunten.

De StemWijzer krijgt ook internationaal meer bekendheid. In september jl. is de StemWijzer met succes toegepast als Wahl-O-Mat bij de verkiezingen in Duitsland; voor volgend jaar zijn er vergevorderde plannen bij verkiezingen in België, Zwitserland en Oostenrijk. Daarnaast kende de StemWijzer dit najaar twee nominaties: één door de Koning Boudewijnstichting in Brussel en recentelijk door Internet Society Nederland. Hier werd de StemWijzer gekwalificeerd als 'ingenieus kompas in politiek woelige tijden'.

Behalve op www.stemwijzer.nl zal de StemWijzer te zien zijn op de sites van onder meer de Volkskrant, Planet Internet en MSN. Ook is hij te vinden op Ukomttochook.nl (BiZa) en Nederlandkiest.nl, de site van NOS/Nova/Den Haag Vandaag.

De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), daarin bijgestaan door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) en de Faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Nico Bloot, voorlichting: tel. 020 5217638 / 06 24.260.449 Jochum de Graaf, projectleider: tel. 020 5217678 / 06 24.267.886

28 november 2002

28 nov 02 16:26