Katholieke Universiteit Nijmegen

Spoligotyping, a tool in epidemiology, diagnosis and control of tuberculosis

Datum 2-12-2002

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Drs. A.G.M. van der Zanden

promotores Prof. dr. J.W.M. van der Meer

copromotores Dr. J.D.A. van Embden (RIVM), dr. A. Voss
faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Het gebruik van nieuwe moleculair biologische technieken kan de diagnose tuberculose (TBC) versnellen en kan ook een bijdrage leveren aan het efficiënter maken van de bestrijding. Door de methode te gebruiken die drs. Van der Zanden beschrijft in zijn proefschrift, is het mogelijk om sneller en meer DNA gegevens te vergelijken van tuberculosestammen.
In ontwikkelingslanden wordt TBC vastgesteld door het microscopisch beoordelen van een glaasje. Deze landen hebben de faciliteiten niet om de tuberkelbacil te kweken en voor het bepalen van een gevoeligheidspatroon voor de te gebruiken antibiotica om TBC te bestrijden. Met deze nieuw ontwikkelde methode is het mogelijk om van een microscopisch beoordeeld glaasje de DNA fingerprint en de multidrug resistentie van de tuberkel bacterie te bepalen. Door deze glaasjes te versturen naar een centraal referentie laboratorium kunnen transmissiepatronen en het aantal multiresistente TBC gevallen in kaart worden gebracht. Hierdoor ontstaat meer inzicht in de verspreiding bij de wereldwijde bevolking.
biografie Adri van der Zanden (Deventer) is vanaf 1999 primus inter pares van de vakgroep Medische Microbiologie en Infectieziekten (MM&I) van de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Sinds 1 april 2002 heeft hij tevens een deeltijd aanstelling als staflid bij de afdeling Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium van de Gelre ziekenhuizen.
contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen email a.g.m.v.d.zanden@gelre.nl
telefoon 024 - 361 35 28