OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Rollen in huishouden, huwelijk en gezin drastisch veranderd

Vader was de baas in huis, kinderen gingen eens per week in de tobbe, moeder deed het huishouden en op zondag ging het gezin naar de kerk.
Zo zag het Nederlandse gezinsleven er ongeveer uit rond het interbellum. Later, in de jaren '60 en '70, verandert onze levensstijl drastisch. Ondanks het nivelleringsstreven ontpopt ons land zich als een dynamische en flexibele klassensamenleving waarin kerkgenootschappen gemarginaliseerd zijn, 'huisvrouwelijke' arbeid ook door mannen wordt gedaan en de gezagsverhoudingen tussen man en vrouw, ouders en kinderen revolutionair veranderen. Door die culturele revolutie is ons land in iets meer dan een halve eeuw veranderd van een zeer conservatief in een zeer libertijns land.

Levensstijl
Dit beeld wordt in het boek 'Huishouden, huwelijk, gezin. Huiselijk leven in de 20e eeuw' geschetst door de aan de Open Universiteit Nederland verbonden historicus Pieter Stokvis (faculteit Cultuurwetenschappen). Stokvis heeft naar voorbeeld van de Amerikaanse journalist Studs Terkel en de Engelse historicus Steve Humphries een aantal mensen uit de gegoede burgerij, middenstand en arbeidende klasse ondervraagd over veranderingen in hun levensstijl. Die interviews heeft Stokvis tot een boek verwerkt. Samen met zes naoorlogse generatiegenoten en twintig voor de oorlog geboren respondenten blikt de historicus terug op veranderingen in het persoonlijk en huiselijk leven die soms zo alledaags zijn dat ze alleen herinnerd worden als iemand ernaar vraagt. Die bevindingen zijn verwerkt in een boek waarin persoonlijke getuigenissen - als in een documentaire - thematisch aan elkaar geregen worden, en van commentaar worden voorzien. Foto's illustreren de veranderingen in verkeer en reizen, spelen en leren, sport en vermaak, huishouden en huiselijkheid in de loop van de 20e eeuw. Stokvis verkent eerst de sociale en ruimtelijke kaders van het persoonlijk leven. Vervolgens beschrijft hij de ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan op het gebied van de vrijetijdsbesteding, de huiselijke sfeer, wonen, eten en lichaamsverzorging. Tenslotte dringt Stokvis door in het intieme domein van huwelijk en gezin.

Godsdienstige conventies
In zijn nabeschouwing schetst hij de grote lijnen van de veranderingen in sociale en godsdienstige conventies en de veranderingen in huishouden, huwelijk en gezin.
Stokvis beschrijft dat ondanks het nivelleringsstreven van de jaren zeventig, ons land zich ontpopt heeft als een dynamische en flexibele klassensamenleving waarin de eens zo dominante kerkgenootschappen gemarginaliseerd zijn. 'Huisvrouwelijke' arbeid is minder zwaar en minder tijdrovend geworden dankzij aardgas en elektrische apparaten en wordt nu ook wel door mannen gedaan.
In de omgangsvormen en gezagsverhouding tussen man en vrouw, ouders en kinderen heeft zich rond 1970 een omslag voltrokken die revolutionair genoemd mag worden. Door die culturele revolutie is Nederland veranderd van een zeer conservatief in een zeer libertijns land.

Het boek 'Huishouden, huwelijk, gezin. Huiselijk leven in de 20e eeuw' is vorige week verschenen bij uitgeverij Ad. Donker 2002, ISBN 90 6100 536 1). Het boek kost 19,90 euro.