Provincie Utrecht

Persbericht

Ruim 50.000 voor 't Groene Sticht in Leidsche Rijn

GS bestemmen geld aan talrijke projecten in de zorg

3-12-2002
In het voorjaar van 2002 is in Leidsche Rijn begonnen met de bouw van een bijzondere buurt: 't Groene Sticht: een sociale woonomgeving voor (ex) daklozen en ander mensen met een zwakke positie in de samenleving. Concreet wil de stichting 't Groene Sticht woon- en werkmogelijkheden bieden aan deze groepen en aan burgers die uit idealisme kiezen voor 'het delen van hun leven' met hen.

In 't Groene Sticht komt een woonwerkgemeenschap met ruimte voor 15 personen van de Stichting Emmaus, een gastenverblijf voor 12 tot 16 (ex)daklozen en een gevarieerd aanbod van koop- en huurwoningen voor ondermeer senioren en jongeren (gerealiseerd door Woningbouwcorporatie Portaal). Stichting Reinaerde, een organisatie voor mensen met een verstandelijke handicap, zal in de buurt een eetgelegenheid met vergadercentrum exploiteren en Emmaus start met een buurtwerkplaats met een winkel voor hergebruikgoederen en een wekelijkse biologische markt. Realisatie van zo'n woonbuurt gaat niet vanzelf. Het is een kwestie van lange adem voor integratie en samenwerking van bewoners, deelnemers en participerende organisaties van de grond komt. GS dragen hieraan bijna 40.000 bij voor projectontwikkeling, opverleg met omwonenden, opstarten woonvereniging, verzorgen PR, enz. Het initiatief past goed in de doelstellingen van de Kadernota 2002. Bovendien dragen GS 12.000 bij voor de kosten van de projectleider in 2003.

38.000 voor Platform Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) Het Platform GGZ Utrecht is een provinciale club van cliëntenraden, familieorganisaties en individuele cliënten, die gezamenlijk al 10 jaar opkomen voor de belangen van mensen met een psychische beperking. Concreet richt het Platform zich op het zorgaanbod voor de doelgroep, op de maatschappelijke positie van en beeldvorming over de doelgroep. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek al dat het Platform meerwaarde heeft, vooral in het laten horen van het authentieke, niet al te gefilterde geluid van mensen met een psychische beperking. GS hebben ingestemd met financiering van het Platform voor 2003 van ruim 38.000. 50.000 voor onderzoek 75-plussers en lichamelijk gehandicapten in Bunschoten. Hoe willen ouderen en mensen met een lichamelijke handicap wonen? Wat zijn hun wensen op het gebied van vervoer, welzijn of zorg? Met grofweg die vragen worden alle mensen van 75 jaar en ouder en mensen met een lichamelijke handicap in de gemeente Bunschoten binnenkort benaderd. Het doel is om met die informatie het lokale beleid vorm te geven. In de tweede plaats is het onderzoek bedoeld om mensen met een urgente vraag of wens op het gebied van wonen, zorg, welzijn of vervoer te helpen. Bovendien wordt de informatie gebruikt door een al opgericht platform in Bunschoten.

De provincie zoekt steeds naar manieren om de 'vraag' van zorgvragers boven tafel te krijgen. Deze specifieke methode kan een goede pilot zijn voor de verzamelen van zeer specifieke wensen op het gebied van zorg. Iets waar vaak behoefte aan is. GS trekken voor dit onderzoek 50.000 uit op voorwaarde dat de gemeenten Bunschoten 15 extra uren per week voor de ouderenadviseur voor haar rekening neemt, zodat ook direct uitvoering gegeven kan worden aan hulpvragen.

Overige projecten: 140.000
Er zijn nog negen andere subsidie-aanvragen gehonoreerd. Vaak zijn het integrale, 'zorgbrede' onderwerpen, soms is het heel gericht op één bepaalde doelgroep uit de zorg. Een kort overzicht: Project Crisisopvang Utrecht-Oost, een laagdrempelige telefonische voorziening door het RIAGG voor hulpvragen: 17.500. Project om mensen met een psychiatrische achtergrond te ondersteunen bij deelname aan activiteiten in wijkcentrum in Schothorst, project van diverse samenwerkende stichtingen en instellingen in Amersfoort: 27.000. Voor de cursussen 'Persoonlijke Toekomstplanning' en 'Wonen zoals je wilt' ontvangt de Provinciale Federatie van Ouderverenigingen respectievelijk 8.740 en 9.280. De vereniging Onderling Sterk (bestaand uit mensen met een verstandelijke handicap) ontvangt 4.500 ter ondersteuning van het reguliere verenigingswerk. Een aantal instellingen wil gezamenlijk komen tot de inrichting van een provinciaal meldpunt voor seksueel misbruik voor mensen met een verstandelijke handicap. Voor de opstartfase van dit meldpunt bestemmen GS 35.000. Ruim 9.000 voor het project 'Ouderenproof'. In twee Utrechtse gemeenten zal deze inmiddels beproefde methodiek worden toegepast; het gaat daarbij om (oudere) inwoners van gemeenten die worden gestimuleerd om mee te denken en te praten over het huidige en toekomstige ouderenbeleid. 27.000 voor het lokaal woon-zorgnetwerk in Woerden. Doel: mensen langer in de eigen omgeving laten wonen en de leefbaarheid van wijken vergroten. Alzheimercafé in IJsselstein (Stichting Welzijn Ouderen): opgericht om voorlichting te geven en dementie bespreekbaar te maken. Subisidie: 3.400.

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030-258 20 42 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl