Gemeente Delfzijl

Persbericht

03/12/2002
Voorlopige redding Wiw- en ID-banen

INFORMATIE

Het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl heeft besloten 185.000 beschikbaar te stellen voor het tijdelijk behoud van ID- en Wiw-banen in de gemeente.

Het besluit is genomen naar aanleiding van een door de gemeente opgestelde nota "Herrijking uitvoering Wiw- en ID-regelingen, naar aanleiding van Rijksbeleid". In de nota is het banenverlies door het rijksbeleid voor de gemeente in beeld gebracht. Ook is omschreven hoe de gemeente de reductie van banen op een zorgvuldige en sociale manier wil vormgeven. Het college gaat ervan uit dat door natuurlijk verloop (einde contracten) het aantal ID- en Wiw-banen, zonder gedwongen ontslag, bereikt wordt. Hoewel de Rijksbezuiningen op de gesubsidieerde arbeid nog geen definitief karakter heeft neemt de gemeente een aantal maatregelen:
1. De gemeente gaat het aantal Wiw-banen, via natuurlijk verloop, reduceren tot 97 plaatsen. De Wiw-contracten die voor 1 maart 2003 aflopen kunnen, wanneer werkgever en werknemer daarmee instemmen, met het genomen besluit verlengd worden tot 1 juli 2003. Het totaal aantal Wiw-banen kan dan variëren tussen de 97 en 121,5. 2. Toestaan van een tijdelijke overbezetting toe van 12 ID-banen. Voor 1 april moet het aantal ID-banen teruggebracht zijn tot 149 (nu 161) Het college stelt nu een bedrag van 185.000 beschikbaar waardoor 12 banen tot 1 juli 2003 kunnen blijven bestaan. In deze periode zal de stichting Mens en Werk de mogelijkheid tot doorstroom naar regulier werk onderzoeken.

In de toekomst blijft het mogelijk ID-banen in te vullen. Vanaf 2004 ontvangen gemeenten in Nederland één bedrag voor invulling van het aantal Wiw-banen, ID-banen en overige activiteiten, zoals reïntegratietrajecten.