GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 december 2002 19:13
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks: parlementair onderzoek naar Betuwelijn en HSL

( 3 december 2002)

GroenLinks wil dat het parlement onderzoek gaat doen naar de kostenoverschrijdingen voor Betuwelijn en HSL-zuid. Wijnand Duyvendak zal dit voorstel a.s. woensdag doen in een overleg met minister De Boer (Verkeer). Ook wil GroenLinks dat het parlement niet akkoord gaat met het voorstel om 1 miljard euro extra uit te trekken voor deze projecten.

Minister De Boer liet onlangs weten opnieuw 1 miljard euro extra nodig te hebben voor deze prestigeprojecten. Onduidelijk is hoe deze kostenoverschrijdingen zijn ontstaan en waarom de Kamer hierover niet eerder geïnformeerd is. Bovendien weigert De Boer al enige tijd openheid van zaken te geven over het hoe en waarom van de 1 miljard. Omdat dit niet de eerste overschrijding is voor deze projecten, en ook De Boer niet uitsluit dat het meer wordt, wil GroenLinks dat er een parlementair onderzoek wordt gestart naar deze projecten.

In dit onderzoek zal centraal moeten staan hoe het kan dat de kosten voor deze projecten volledig uit de hand zijn gelopen, en wie hiervoor verantwoordelijk is. Bovendien moet duidelijk worden of de Kamer altijd volledig geïnformeerd is over tegenvallers. Het onderzoek kan voortbouwen op een tweetal Rekenkamer-onderzoeken die recentelijk over deze grote projecten verschenen. "Ik wil nu eindelijk wel eens weten of de Kamer structureel en met opzet is misleid", aldus Duyvendak, "Jorritsma, Netelenbos en ook De Boer hebben de schijn tegen".

GroenLinks wil dat nog voor het verkiezingsreces een start wordt gemaakt met het parlementair onderzoek. Bovendien heeft GroenLinks een amendement ingediend op de begroting Verkeer en Waterstaat om de kostenoverschrijding in 2003 te blokkeren.

Den Haag,
3 december 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -