Nieuw-Vlaamse Alliantie


Steunt VLD verplichte inburgering ook in daden? (03/12/02)

De N-VA hield als eerste partij een pleidooi voor de verplichte inburgering voor alle nieuwkomers, omdat integratie een zaak is van rechten én plichten. Aanvankelijk reageerden alle andere partijen enkel met banbliksems.

De N-VA is verheugd dat CD&V en VLD, en misschien zelfs SP.A, blijken bij te draaien en het inburgeringstraject verplicht willen maken voor alle nieuwkomers en het ook willen invoeren als voorwaarde voor het verkrijgen van de Belgische nationaliteit. Voor de N-VA vormt deze inburgering de hoeksteen van een efficiënt gelijke kansenbeleid, door de koppeling aan de snel-Belg-wet draagt de verplichte inburgering daarenboven ook bij tot de integratie van allochtonen die reeds in ons land verblijven.

Minister-president Dewael en zijn partijgenoten blijven herhalen dat ze voorstander zijn van de verplichte inburgering. De N-VA wil echter dat de daad bij het woord wordt gevoegd. De partij werkte een reeks amendementen uit op het inburgeringsdecreet én diende een wetsvoorstel in tot wijziging van de snel-Belg-wet waardoor de nationaliteit enkel kan worden verkregen na een inburgeringstraject.

De N-VA nodigt CD&V en VLD uit om kleur te bekennen en nog voor de verkiezingen de N-VA-voorstellen mee goed te keuren . Samen beschikken de N-VA, CD&V en VLD immers over een meerderheid in het Vlaams parlement (63 van de 124).

Kunnen minister-president Dewael en de VLD nu eindelijk klaarheid scheppen? Wordt de verplichte inburgering enkel met de mond beleden of is men ook bereid tot daden?

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid, Geert Bourgeois, alg. voorzitter Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be