Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dossier Jahjah komt als boemerang terug in Verhofstadts gezicht (03/12/02)

De zaak Abou Jahjah is vandaag als een boemerang teruggekeerd. De premier lapte de scheiding der machten aan zijn laars en overspeelde zijn hand door in de Kamer aan te kondigen dat het parket in de komende uren tot actie tegen de AEL zou overgaan. Uiteindelijk heeft de premier eigenhandig Abou Jahjah op een voetstuk geplaatst en tot een politieke held gemaakt. Noël Slangen heeft de verkiezingscampagne van de VLD blijkbaar links laten liggen, hij werkt samen met Verhofstadt naarstig aan deze van de AEL.

De premier ontloopt zijn politieke verantwoordelijkheid niet alleen door minstens de schijn te wekken de bevelhebber van het justitieapparaat te zijn. Zijn grootste verantwoordelijkheid is de totale afwezigheid van elk integratiebeleid waardoor enerzijds de AEL kan inspelen op het ongenoegen bij allochtonen en anderzijds extreemrechts kan inspelen op het ongenoegen bij autochtonen.

Wanneer het vuur in de pan slaat, komt Verhofstadt niet verder dan de inschakeling van het gerecht. De aanhouding van Jahjah brengt ons evenwel geen stap dichter bij de oplossing van het maatschappelijk probleem.

Verhofstadt ontloopt ook zijn verantwoordelijkheid als politicus. Hij weigert immers te antwoorden op een interpellatieverzoek van N-VA-kamerlid Geert Bourgeois, ingediend na Verhofstadts stoere uitspraken in de Kamer. Plots beweert de premier niets met de zaak te maken te hebben en schuift hij de interpellatie door naar minister Verwilghen.

Bourgeois wil de premier interpelleren over de mogelijke gevolgen van zijn ingrijpen voor de desbetreffende procedure (eventuele nietigheden) en de sluipende uitholling van de grondwettelijke onafhankelijkheid van de rechterlijke macht (art. 151).

Verhofstadt verweet loodgieter Dehaene terecht alleen maar lekken te dichten. Bij gebrek aan een beleid en visie, holt de premier nu als een brandweerman met twee emmertjes water van brandje naar brandje zonder echt iets te blussen. Door de afwezigheid van een beleid en een visie, blijft het vuur smeulen om bij de minste gelegenheid opnieuw op te flakkeren.

De N-VA blijft de ideeën van Jahjah en de AEL resoluut afwijzen, zij zijn immers tégen integratie, terwijl integratie en inburgering voor de N-VA net de sleutel vormen voor een echte samenlevingsopbouw. De N-VA strijdt echter evenzeer voor het recht op vrije meningsuiting en tegen elke politieke inmenging in concrete gerechtelijke dossiers. De N-VA heeft geen commentaar op de uitspraak van de Raadkamer en heeft er alle vertrouwen in dat het gerecht zijn werk zal doen.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be