Gemeente Velsen

Velsen, 3 december 2002

IN MEMORIAM Bij het overlijden van oud-wethouder Theo Witte (CDA) op maandag 2 december 2002

De heer Witte begon zijn werkzaam leven in 1946 bij de gemeentelijke bedrijven voor gas en water in Bloemendaal. In 1956 werd hij full-time bestuurder van de Katholieke Arbeiders Jeugdbeweging. Door dit werk is Theo Witte in de politiek terechtgekomen.. Hij werd benaderd door de toenmalige KVP, de Katholieke Volks Partij, om lid van die partij te worden.
In april 1961 werd de heer Witte bureauchef op het partijbureau van de KVP in Den Haag waarna hij in1966 medewerker werd van de KVP-fractie in de Tweede Kamer. Hij was belast met het opzetten van en leiding geven aan het fractiebureau.

Toen hij in 1958 raadslid werd was hij veruit de jongste in de gemeenteraad van Velsen. Tot 1998 is hij lid van de gemeenteraad geweest, waarvan 15 jaar als wethouder. Na de vervulling van de functie van fractievoorzitter werd hij in 1971 geïnstalleerd als wethouder. Zijn belangrijkste portefeuilles waren economische zaken, personeelszaken en financiën. Vooral om deze laatste portefeuille werd hij geroemd. Zijn deskundigheid en zorgvuldigheid hebben veel betekend voor de financiële administratie van de gemeente Velsen. Als wethouder economische zaken heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de positieve wending van het dreigende faillissement van Van Gelder Papier.

Karakterisering
De heer Witte had een grote dossierkennis was zeer deskundig en had een enorme werklust
Hij was een maatschappelijk zeer bewogen, integer mens, die altijd maar één ding voor ogen had: de publieke zaak met veel toewijding te dienen.

Tijdens zijn afscheid als wethouder in 1986 werd hij benoemd tot Ridder inde orde van Oranje Nassau. Bij zijn afscheid als raadlid op 6 april 1998 werd hij benoemd tot Ereburger van Velsen en werd aan hem een uittreksel uit het "Ereboek der Gemeente" uitgereikt.