Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

6-12-2002

Op 1 januari 2003 zijn er officieel nieuwe regels van kracht voor de bouw. Daarbij gaat het onder meer om het nieuwe Bouwbesluit en de gewijzigde Woningwet met een nieuwe lijst van vergunningsvrije bouwwerken. Het zogenoemde 'inwerkingstredingsbesluit' is donderdag 5 december in het Staatsblad gepubliceerd.

De nieuwe bouwregels voorzien in groot aantal verbeteringen. Zo wordt de bouwvergunningsprocedure in veel gevallen verkort. Het welstandtoezicht van een gemeente wordt inzichtelijker en objectiever. De technische bouwregels van het Bouwbesluit zijn op een nieuwe logische wijze geordend waardoor er makkelijker mee gewerkt kan worden. En de aanvraag van een bouwvergunning is geüniformeerd door middel van een standaardformulier.
Inhoudelijk zijn er ook dingen gewijzigd. Zo zullen utiliteitsgebouwen (kantoren, fabrieken, etc.) vanaf 1 januari op het punt van energieverbruik zuiniger moeten zijn. De hoogte van de plafonds voor woningen gaat van 2.40 meter naar 2.60 meter. En de trappen in woningen worden beter beloopbaar. Aan deze ingrijpende wijzigingen is jarenlang gewerkt door zowel publieke als private partijen Uitgebreide informatie over de wijzigingen is te vinden op www.vrom.nl