Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Embargo tot 7 december 17.00 uur
Datum 6 december 2002
Nummer persbericht c058

Rients Visser Officier in de Orde van Oranje Nassau

Sinds de jaren '70 heeft Rients Visser (60) een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de oogcontactlens. Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Visser Contactlenzen praktijk wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Sinds 1972 legt Visser zich toe op medische indicaties en moeilijke toepassingen van contactlenzen. Met zijn nieuwe toepassingen en lensontwerpen maakte hij het wereldwijd voor vele slechtzienden mogelijk weer aan het arbeidsproces deel te nemen. Hij bewerkstelligde onder meer belangrijke ontwikkelingen van de scleralens, een grote harde zuurstofdoorlatende hoedvormige contactlens die het hoornvlies niet raakt en daardoor geschikt is voor mensen met abnormale vormen van het hoornvlies. Deze lens biedt tevens, als een soort verband, bescherming bij extreem droge ogen of bepaalde hoornvliesverwondingen. Ook zwemmers hebben profijt van deze lens, omdat hij in het water niet verloren kan gaan. Alleen al met de scleralens heeft de heer Visser ruim duizend mensen in binnen- en buitenland geholpen.
Met zijn inzet, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen wist hij de commerciële belangen van de industrie, de regelgeving van verzekeraars en de wijze van denken van de eigen beroepsgroep om te buigen om resultaat te behalen voor een relatief klein aantal patiënten. Zijn patiënten komen uit heel Nederland, uit omringende landen en uit landen als Polen, Zuid-Afrika en Amerika.
Rients Visser hecht waarde aan kennis overdracht. Hij heeft zeven maal een meerdaagse scleralens cursus gegeven voor collega's uit binnen- en buitenland. Sinds 1989 organiseert hij geheel belangeloos de jaarlijks gehouden onderwijsdag voor de Optometrie studenten van de hogeschool in Utrecht. Daarnaast neemt hij sinds 1990 speciale oogtesten af bij sporters voor het Sports Vision project. Hij deed dit onder meer bij de Olympische Spelen van Barcelona, Lillehammer en Atlanta.
In 2000 heeft hij zitting gehad in de Commissie Gezondheidsrisico's van Contactlenzen van de Gezondheidsraad voor minister Borst. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het uiteindelijke advies.
Vanaf 1988 is de heer Visser bestuurslid van de Nijmeegse Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg. Tevens was hij de mede-initiator van een onderzoeksproject rond de betekenis van vrijwilligerswerk binnen de zorg, waaronder mantelzorg.

De heer Visser opende 25 jaar geleden zijn praktijk Visser Contactlenzen in Nijmegen. Bij het jubileum wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen worden uitgereikt op 7 december om 17.00 uur in De Vereeniging te Nijmegen door loco-burgemeester P. Depla.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.