Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-12-2002
Politieberichten 07/12 (13.00 uur) t/m 08/12 (13.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdagmiddag werd om 14.10 uur een winkeldief aangehouden die een cd ter waarde van 6,79 had gestolen uit een winkel aan het Ruiterskwartier. De verdachte is een 38- jarige Leeuwarder. Een 37- jarige Leeuwarder deed aangifte.

Leeuwarden: auto-inbraak
Op vrijdagavond werd omstreeks 17.15 uur een tas met inhoud gestolen uit een geparkeerde auto aan de Brandemeer. Nadat een ruit was ingeslagen werd de tas met daarin identiteitspapieren, sleutels en een bankpas gestolen. Een 29- jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Grou: aanrijding met drank
Bij de oprit A32 vanuit de richting Grou raakte een automobilist vrijdagavond rond 19.30 uur in de slip. De bestuurder bleef ongedeerd. De auto was na de glijpartij in een tegengestelde rijrichting in de berm tot stilstand gekomen. De verdachte, een 38- jarige inwoner van Akkrum had te veel gedronken. De blaastest gaf een uitslag van 760 u/gl. De verdachte kreeg een rijverbod van 9 uren en een proces-verbaal.

Sneek: auto-inbraak
Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend werden uit een auto aan de Willem Santemastraat een radio/cd-speler, verrekijker, cds en sieraden gestolen. Het contactslot en kofferbakslot werden geforceerd. Een 67- jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Oldeberkoop: onder invloed
Zaterdag werd om 03.15 uur een automobilist aangehouden aan de Oosterwoldseweg die te veel gedronken had. De uitslag van de blaastest was 340 u/gl. De verdachte, een 60- jarige inwoner van Oldeberkoop kreeg een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal.

Harkema: aanrijding met letsel
Op zaterdagmiddag raakte een bromfietser rond 14.10 uur ernstig gewond nadat hij was geschept door een automobilist aan de Nijebourren. Het slachtoffer, een 17- jarige inwoner van Harkema werd per ambulance overgebracht naar het MCL Zuid te Leeuwarden. De bromfietser reed met onverminderde snelheid vanaf de Flaeksstrjitte via het fietspad naar de Nijebourren. Hij wilde rechtdoor naar de Bouwe Harkemastrjite. De automobiliste, een 39- jarige inwoonster van Harkema, reed op dat moment op de Nijebourren, richting Reitsmastrjitte. Verkeersongevallenanalyse stelde een onderzoek in.

Lemmer: onder invloed
Zaterdag kreeg een automobilist om 05.10 uur op de Sluisweg een rijverbod opgelegd omdat hij met drank op achter het stuur zat. Zijn blaastest gaf een meting van 745 u/gl aan. De verdachte, een 20- jarige inwoner van Kuinre kreeg een rijverbod van 9 uren en een proces-verbaal.

Gorredijk: aanrijding met letsel
Zaterdagmiddag ontstond rond 14.30 uur een aanrijding met twee autos op de T-splitsing Stationsweg/Hoofdsraat/Jan Eisingastrjitte waarbij een slachtoffer gewond raakte. Het slachtoffer, een 18- jarige inwoonster van Beetsterzwaag werd met nekklachten naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. Haar vriend, een 25- jarige inwoner van Beetsterzwaag, bestuurde een auto en stond stil op de Stationsweg richting Hoofdstraat. Zijn auto werd van achteren aangereden door een 21- jarige inwoner van Gorredijk. Beide autos liepen geringe schade op.

A6 viaduct Tjeukemeer: aanrijdingen door gladheid Een automobiliste die zaterdagavond rond 18.05 uur richting Joure reed raakte door het gladde wegdek ter hoogte van de brug over het Tjeukemeer in de slip. De bestuurster, een 35-jarige inwoonster van Oudekerk a/d Amstel, bleef ongedeerd. Haar auto botste tegen de middenbermbeveiliging en kwam honderd meter verder tot stilstand. Door de klap verloor de auto het linkervoorwiel inclusief veerpoot wat op de linkerrijstrook terecht kwam. Een personenauto die er achter reed, reed over het object heen een raakte beschadigd aan de voor- en onderzijde. Deze auto, van een 42- jarige inwoner van Aalsmeerderbrug, werd net als de eerste auto afgevoerd door een bergingsbedrijf.

A6 viaduct
Een vrachtwagenchauffeur reed richting Lemmer en kwam door het gladde wegdek van de brug over het Tjeukemeer via de linker vangrail in de middenberm terecht en raakte hierbij gewond. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De chauffeur, een 23- jarige inwoner van Rutten moest remmen voor personenautos die op het viaduct voor hem tot stilstand waren gekomen. De tank van de vrachtauto sloeg lek waardoor er 300 liter dieselolie op het wegdek lekte. Een gespecialiseerd reinigingsbedrijf reinigde het wegdek. Omstreeks 04.30 uur werd de vrachtauto uit de middenberm verwijderd.

A6 viaduct
Zaterdagavond rond 18.10 uur raakte een automobilist gewond tijdens een aanrijding ter hoogte van het viaduct (voor de afrit parkeerplaats De Lanen) richting Joure. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. Het slachtoffer, een 45- jarige inwoner van Ten Post (Gr) moest remmen voor het verkeer wat voor hem reed. Door de gladheid verloor hij de controle over zijn auto, raakte een andere auto en kwam daarna tot stilstand tegen de vangrail. De auto was total-loss en werd afgevoerd door een bergingsbedrijf. De auto die geraakt werd, van een 37- jarige inwoner van Echtenerbrug, had schade aan de achterzijde.

A6 viaduct
Een 52- jarige inwoner van Heerenveen reed met zijn bus (Interliner) rond 18.10 uur richting Lemmer met een aangepaste snelheid van 20/30 km/u op het viaduct -in verband met de aanrijdingen- toen de bus van achteren werd aangereden. De bestuurder van de achteropkomende personenauto, een 37- jarige Leeuwarder raakte gewond en werd per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Zijn auto werd afgevoerd door een bergingsbedrijf. De buschauffeur en passagiers bleven ongedeerd.

A6 viaduct
Door de aanrijdingen werd de A6 richting Lemmer afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via St. Nicolaasga/Spannenburg/Oosterzee/Lemmer. Er ontstond een langzaam rijdende file van autos die voor de afsluiting al op de A6 reden. Na de bergingswerkzaamheden werd het wegdek gereinigd door de brandweer en gespecialiseerde reinigingsbedrijven in verband met de olie. Rijkswaterstaat strooide extra zout. Omstreeks 20.20 uur werd afgesloten rijbaan vrijgegeven.

A7 Oost/Luxwoude: aanrijding
Een automobiliste raakte zaterdagavond rond 19.10 uur op de A7 in de slip ter hoogte van Luxwoude. De bestuurster, een 24- jarige inwoonster van Zwolle bleef ongedeerd. Haar auto was in de middenberm gekanteld tot stilstand gekomen. De auto werd door een bergingsbedrijf weggetakeld. De schade aan de auto bleef beperkt.

Sneek: onder invloed zonder geldig rijbewijs
Zaterdag werd rond middernacht aan de Harste een automobilist aangehouden die te veel gedronken had en zonder geldig rijbewijs reed. De verdachte, een 19- jarige inwoner van Veendam bestuurde de auto met een rijontzegging. De blaastest gaf 450 u/gl aan. De verdachte kreeg een rijverbod van 4 uren en een proces-verbaal.

Leeuwarden: bromfietser onder invloed en te snel Zaterdag werd rond 01.00 uur een bromfietser aangehouden aan de Borniastraat waar hij 90 km/uur reed terwijl daar voor bromfietsers een maximum snelheid geldt van 30/ km/ uur. De bestuurder, een 17- jarige Leeuwarder had te veel gedronken. Aan het bureau blies de verdachte 255 u/gl. Hij kreeg een rijverbod van een uur. De bromfiets werd getest en in beslag genomen. De verdachte kon de bromfiets de volgende dag na betaling van de boete ophalen.

Follega: auto in de slip
Een automobilist raakte zaterdagavond rond 18.45 uur in de slip op de afslag Sint Nicolaasga ter hoogte van Follegasloot en kwam in de berm terecht. De bestuurder, een 31- jarige inwoner van Sint Nicolaasga bleef ongedeerd. Zijn auto werd door een behulpzame boer (gegevens onbekend) weer op het wegdek geplaatst.

Leeuwarden: straatroof
Op vrijdagavond vond omstreeks 22.15 uur een straatroof plaats aan het Ruiterskwartier. Een 35- jarige Hallumer stond bij de bushalte en werd aangesproken door een man die hem geld voor onderdak vroeg. De Hallumer liep met de man mee naar een snackbar om een broodje voor hem te kopen. De man griste de beurs met ongeveer 130,-- en 3 bankpassen uit zijn handen en ging er van door richting Doelesteeg. De Hallumer achtervolgde de man maar verloor hem uit het oog. Het signalement van de verdachte: ongeveer 1.75 m. lang, heeft donker kort krullend haar, droeg een beige leren jas, sprak Nederlands met een buitenlands accent en had een Noordafrikaans uiterlijk. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer: 0900- 8844.

Bureau Communicatie: 058 - 880 5272