Nieuw-Vlaamse Alliantie


Administratieve afhandeling: de schijn van de macht! (08/12/02)

Uitspraken van Procureur Van Lijsebeth gisteren bevestigen wat de N-VA reeds lange tijd opwerpt m.n. er moet dringend een administratieve afhandeling komen van verkeersovertredingen, niet alleen om de parketten te ontlasten maar ook om effectief een lik-op-stuk-beleid te kunnen voeren. De parketten kunnen immers het stijgend aantal verkeers-pvs niet aan vermits ze onvoldoende administratief bemand zijn. De bijkomende middelen én personeel komen er de eerste tijd ook niet aan.

Minister Verwilghen belooft reeds maanden dat er een wetsontwerp administratieve afhandeling naar Nederlands model voorbereid wordt. Verwarring alom : zal het nog in het parlement ingediend én behandeld worden voor de verkiezingen? Zal het gaan over meer dan overtredingen inzake betalend parkeren? Welke middelen worden voorzien voor personeel en informatica?

Minister Durant verklaart intussen doodleuk dat zij de inning via een incassobureau absoluut geen oplossing vindt en ziet alleen maar heil in het fors optrekken van de verkeersboetes.

Ook SP.Aer Schalck, VLDer Somers en Agalever Vanoost wilden afgelopen dinsdag in de Kamercommissie niet ingaan op de bespreking van o.a. het amendement Brepoels, waarin een administratieve afhandeling naar Nederlands model wordt voorgesteld.

De doelstellingen van de regering zijn ambitieus om de 1500 verkeersdoden per jaar terug te dringen. Het actieplan voor verkeersveiligheid van de federale politie voorziet een jaarlijkse verhoging van snelheidscontroles met 10% van 2002 tot 2005. Ook de lokale politie verhoogt haar inspanningen. De inwerkingtreding van de honderden onbemande cameras door het Vlaamse Gewest zal een enorme toename van de vaststellingen van snelheidsovertredingen en roodlichtnegaties voor gevolg hebben. Voor Vlaanderen zal dit leiden tot tientallen miljoenen bijkomende registraties.

Dit is het toppunt en tegelijk de totale ontsporing van het paarsgroene showbeleid.

Minister Stevaert heeft de onbemande cameras geleverd, zijn taak is volbracht. Wat er verder met de afhandeling van de overtredingen gebeurt is zijn zorg niet. Zijn federale collegas schermen met superboetes. Straks zullen duizenden pvs in de vuilbak belanden, slechts uitzonderingen beboet worden, wel flink weliswaar. Welk schijnbeleid wordt hier opgevoerd?

Frieda Brepoels zal volgende week tijdens de plenaire bespreking in de Kamer opnieuw haar amendement voor een administratieve afhandeling indienen.

Auteur:
Kamer van Volksvertegenwoordigers
Frieda Brepoels, N-VA-volksvertegenwoordiger en Kamerfractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Frieda Brepoels
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: frieda.brepoels@n-va.be
Url: www.n-va.be