Provincie Limburg

Provincie haalt 6,8 miljoen binnen voor revitalisering bedrijventerreinen (363)
Aanvraag in kader Tender Investerings Programma's (TIPP)

Het ministerie van Economische Zaken heeft in het kader van de Tender Investerings Programma's Provincies (zogeheten TIPP-regeling), de TIPP-aanvraag 2002 van de Provincie Limburg gehonoreerd. Het gaat om een aanvraag van 6,8 miljoen voor de revitalisering van de bedrijventerreinen Veegtes (Venlo), Spekholzerheide (Kerkrade) en Wijngaardsweg Oost (Heerlen).

De TIPP-regeling richt zich primair op de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en revitalisering van bestaande bedrijventerreinen. Iedere Provincie kan jaarlijks, op basis van een 5-jarige provinciale visie, een programma met projecten bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) indienen. Door EZ wordt aan een jaarlijks vast te stellen aantal provinciale programma's een subsidie toegekend.

Henk Evers, gedeputeerde voor Economische Zaken, reageert verheugd op de uitkomst van de tender: "Het feit dat de drie projecten zowel uitstekend binnen de TIPP-regeling als binnen ons provinciaal beleid vallen, gaf ons bij de aanvraag al goede hoop. Toch blijft het altijd spannend of de aanvraag ook daadwerkelijk gehonoreerd wordt. De toekenning is niet alleen belangrijk voor het provinciaal beleid, maar zeker ook voor de economische ontwikkeling van de drie gemeenten".

De doelstelling van alle drie de projecten is om met behulp van de TIPP-subsidie te komen tot een duurzaam bedrijventerrein met een goed vestigingsklimaat. Bij de revitalisering van de terreinen wordt met name aandacht besteed aan ontsluiting en bereikbaarheid, profilering/segmentering, betere benutting van de ruimte (ruimtewinst), milieuwinst en het opzetten van parkmanagement.

De verdeling van de toegekende 6,8 miljoen TIPP-subsidie is als volgt: 4,4 miljoen voor revitalisering Veegtes te Venlo en 2,4 miljoen voor revitalisering Wijngaardsweg Oost te Heerlen. Daarnaast wordt ook nog als cofinanciering van de TIPP-regeling 2,1 miljoen provinciaal revitaliseringsgeld als volgt verdeeld over de projecten: 1,6 miljoen voor revitalisering Veegtes, 282.000,- voor revitalisering Spekholzerheide te Kerkrade en 270.000,- revitalisering Wijngaardsweg Oost te Heerlen.

Het bedrijventerrein Veegtes krijgt prioriteit vanwege de omvang van het project en de overige ontwikkelingen in Venlo zoals Trade Port Noord, Océ en de centrumroute. Bij de revitalisering van het bedrijventerrein Veegtes wordt uitgegaan van een tekort van bijna 8,8 miljoen. De helft van dit tekort wordt gedekt door de TIPP-subsidie. De gemeente Venlo is bereid een bijdrage te leveren van maximaal 2,3 miljoen en de Provincie Limburg draagt 1,6 miljoen bij. Bij het project 'Wijngaardsweg Oost' gaat het om ingrijpende revitaliseringmaatregelen op een beperkte oppervlakte. Bij dit project wordt uitgegaan van een tekort van 5,56 miljoen. Bijna de helft daarvan wordt gedekt uit TIPP-gelden. De andere helft kan worden gefinancierd met een bijdrage uit het Europese EFRO-fonds ( 1,6 miljoen), de gemeente Heerlen ( 1,2 miljoen) en 270.000,- uit provinciale revitaliseringgelden.

Het project Spekholzerheide vertoont een beperkt tekort (van 808.000,-). Het project is financieel haalbaar zonder TIPP-subsidie door EFRO-gelden en een provinciale subsidie. Het project is toch opgenomen in het programma omdat het een logische eenheid vormt met het project Wijngaardsweg Oost en daardoor het programma versterkt. 9-12-2002 17:04