Amsterdam RAI

LandbouwRAI 2002
11 nov 2002

TWAALF INNOVATIES LANDBOUWRAI 2002 GENOMINEERD VOOR RAI/BOERDERIJ AGRO AWARD. Vakjury beoordeelt innovatiegehalte van noviteiten LandbouwRAI.

Tijdens de komende LandbouwRAI (van 10 tot en met 14 december 2002 in Amsterdam RAI) tonen zon 320 bedrijven hun nieuwste producten, waaronder de nodige primeurs. Die noviteiten dingen mee naar de RAI/Boerderij Agro Award, een prestigieuze prijs die door een vakjury wordt toegekend aan de meest opvallende noviteiten die getoond worden op de LandbouwRAI. De jury bekeek 128 ingezonden noviteiten. De juryleden beoordeelden in welke mate deze vernieuwend zijn voor de agrarische sector en of ze eerder zijn getoond op een Nederlandse beurs. Verder heeft de jury zich afgevraagd in hoeverre de noviteiten knelpunten op het gebied van arbeidscomfort, milieu, rendement en productkwaliteit bij de gebruikers oplossen. Uiteraard was de vraag of er sprake is van een technische vernieuwing of verbetering doorslaggevend. De jury is van mening dat de kwaliteit van de ingezonden innovaties hoog was. Na rijp beraad kwam men tot twaalf nominaties.

Vakjury
De jury bestaat dit jaar uit de heren Van t Klooster (Onderzoeksinstituut IMAG BV), Hoenderken (oud medewerker IKC Landbouw), Krebbers (DLV Mechanisatie) en Weijers (Federatie Agrotechniek).

Uitreiking tijdens officiële opening
Tijdens de eerste dag van de LandbouwRAI, op dinsdag 10 december, wordt bekendgemaakt welke van de twaalf genomineerden een RAI/Boerderij Agro Award ontvangen. Het is de vijfde achtereenvolgende keer dat de Awards worden toegekend.

GENOMINEERDEN RAI/BOERDERIJ AGRO AWARD 2002

1. Varti-air luchtdrukwisselsysteem voor banden, van Dijk Innovatie

Juryoordeel: Technisch geheel nieuw principe. Systeem maakt het mogelijk banden relatief snel en eenvoudig van spanning te veranderen, dus ook de bodemdruk.
Groot toepassingsgebied in de landbouw. Hiermee lijkt een luchtdrukwisselsysteem ook voor kleinere machines binnen economisch bereik te komen. Draagt bij aan oplossing van grote probleem van rijschade bij veldwerk door te hoge bandspanning en wenselijkheid hogere bandspanning tijdens transport.

2. MF Dual Control sturingssysteem fronthef, van Mechatrac BV

Juryoordeel: Systeem van diepteregeling (trek-/duwweerstandsregeling) op de fronthef is nieuw en innovatief. In combinatie met kopakkermanagement systeem een optimale werking. Ontlasting van de chauffeur bij inschakeling front- en achterwerktuigen.

3. Robusta 220 Vario tandem, van Schuitemaker Machines BV

Juryoordeel: Geheel nieuw en innovatieve onderstelconstructie. Ondanks hoge gewicht toch lage bodemdruk en door meersporigheid goede lastenverdeling en zeer lage bodemdruk, waardoor gering rijschaderisico. Geschikt voor grote zware tankwagens van meer dan 20 m3, waardoor capaciteitsvergroting met behoud lage bodemdruk en transportflexibiliteit. Komt tegemoet aan behoefte van loonwerkers aan getrokken tankwagens met grote transportcapaciteit op korte afstand. De zodenbemester is gekoppeld aan spoorvolgend achterste wielstel, waardoor er minimale wringing ontstaat bij het volgen van gerende perceelsranden.

4. JOZ Automaatje, van Thoma/Irridelta BV

Juryoordeel: Nieuw innovatief systeem, voor het eerst op de LandbouwRAI.
Volgende sprong naar volledig zelfstandig werkende machines op het veld. Kan belangrijke bijdrage leveren aan oplossen knelpunt van hoge arbeidsbehoefte voor handmatige of mechanische onkruidbestrijding in de biologische teelt.

5. John Deere actief geveerde trekkerstoel, van Louis Nagel Nijmegen BV

Juryoordeel: Nieuw en innovatief systeem van vering van trekkerstoelen met een veel betere werking dan tot nu toe mogelijk was. Zware trekkers worden intensief benut. Optimale arbeidsomstandigheden zijn voor chauffeur essentieel. Nu zijn er aanzienlijk aantal gezondheids- en rugklachten ten gevolge van o.a. veel trekkerwerk en te zware lichaamsbelasting. Geveerde stoel geeft duidelijke verbetering van werkcomfort en werkplek chauffeur. Gaf de luchtgeveerde stoel al een duidelijke verbetering, bij deze actief geveerde stoel worden schokken en oneffenheden nog veel sneller en preciezer opgevangen.

6. Automatische Gegevens Registratie MINAS, van Eijkelkamp Research Equipment

Juryoordeel: Nieuw en innovatief systeem voor volledig automatische en gecontroleerde monstername van mest. Duidelijke bijdrage aan systeem van MINAS voor verantwoorde en gecontroleerde afzet van mest. Arbeidsbesparend en beperkt kans op administratieve fouten ten gevolgd van menselijk handelingen. Vermindert fraudegevoeligheid van systeem, waardoor meer vertrouwen in systeem van overheden.

7. Alto Wasrobot van Alto Nederland BV

Juryoordeel: Nieuw systeem met technische noviteiten. Oplossing voor probleem van onaangename en zware arbeid bij stalreiniging. Vermindert de arbeidsbehoefte met 80%. Brede toepassingsmogelijkheid in de praktijk.
De wasrobot van Alto Nederland kan 's avonds gestart worden en is de volgende ochtend klaar met zijn werk, waarbij de veehouder nog een inspectie rest en eventuele plekken met extreme bevuiling die de robot niet volledig weg kreeg nog handmatig nagelopen wordt. De robot is geschikt voor diverse staltypen, ook voor de lastige varkensstallen. Eventuele storingen worden via een SMS bericht kenbaar gemaakt. Het zal tot een besparing van meer dan 80% op de arbeid leiden volgens Alto. Het is nieuw, innovatief, en kan een grote bijdrage leveren aan het oplossen van een belangrijk knelpunt in de Nederlandse veehouderij.

8. Schouten Sprinter Uitschuifbare Trekstang, van Schouten Machines BV

Juryoordeel: Vroege voorjaarstoediening van mest is belangrijk voor optimale mestbenutting. Hiervoor is systeem van slangaanvoer optimaal geschikt. Systeem is eenvoudige maar technisch goede oplossing om keren op wendakker van percelen te vergemakkelijken, waardoor kleinere wendakkers. Op veel percelen met kleine wendakkers daardoor gemakkelijker te manoeuvreren. Door minder wringing op wendakkers ook minder risico van zodebeschadiging.

9. WIFO Driepunts snelkoppelsysteem, van Wifo-Anema BV

Juryoordeel: Technisch nieuwe vinding. Eenvoudige compacte degelijke en veilige oplossing. Om betrouwbaar grote machines met zware aandrijving ook met snelkoppeling snel aan te kunnen koppelen. Trekker- en werktuiggrootte nemen toe. Op groot aantal bedrijven is het uit het oogpunt van kosten wenselijk om trekker voor meerdere bewerkingen te benutten. Dan moet snel en veilig van machine gewisseld kunnen worden. De conventionele snelkoppelsystemen zijn niet geschikt voor deze grote machines met zwaar trekkrachtbelastingen. Deze nieuwe wel.

10. Rauch Axera Hydraulische kunstmeststrooier, van Reesink Techn. Handel BV

Juryoordeel: Technisch nieuw principe van mestflow- en rijsnelheidsafhankelijke doseringsregeling. Nauwkeurig doseren van kunstmest steeds belangrijker in kader mineralenbenutting en plaatselijke doseringscorrecties. De toevoer wordt geregeld op basis van de hydraulische weerstand in de aandrijving van de strooischijf. Systeem draagt bij aan gemakkelijker nauwkeuriger strooien van kunstmest.
Met dit nieuwe systeem geen afdraaiproef meer nodig om dosering juist in te stellen. Tevens wordt bij wisselende flow van de kunstmest automatisch bijgestuurd.

11. SGIS 3.3 (Soilection Geografic Information System), van Ag-Chem Europe BV

Juryoordeel: Systeem is een volgende stap in precisielandbouw om op basis van relevante parameters, zoals bemestingstoestand van de bodem, een degelijk bemestingsadviesprogramma, automatische strooikaarten en een elektronische geregelde doseringsregeling het gebruik van kunstmest te optimaliseren met minimale arbeid. Met name systeem van verkrijgen van betrouwbare bodemgegevens tegen aanvaardbare kosten en verwerking tot juiste bemestingsadviezen op kleine
oppervlakte-eenheden en het realiseren van bemestingsverschillen op deze kleine eenheden is nieuw en nuttig.

12. DR Helix Multirijer aardappelrooier, van Innovatiesteunpunt Wageningen

Juryoordeel: Een compleet andere gedachte bij de aardappeloogst. Een geheel nieuw principe van rooien en reinigen van aardappelen. Veelbelovend en eenvoudig systeem, waardoor brede
toepassingsmogelijkheid tegen lage kosten. Bovendien licht van gewicht, met de potentie dat de uiteindelijke praktijkrijpe machine duidelijk lichter van gewicht zal zijn, waardoor gemakkelijker en/of met meer capaciteit onder slecht draagkrachtige omstandigheden gewerkt kan worden.

Amsterdam, 11 november 2002