Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

10/12/02 Koningin aanwezig bij viering 150 jarig bestaan Bijbels Museum te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin is op dinsdag 10 december aanwezig bij de viering van het 150 jarig bestaan van het Bijbels Museum in Amsterdam. Het Bijbels Museum geeft informatie over inhoud en geschiedenis van de bijbel en de cultuurhistorische achtergronden ervan. Belangrijk uitgangspunt daarbij is de brug die het museum wil slaan tussen bijbel en cultuur door te laten zien welke invloed de bijbel heeft op cultuur en samenleving.

Dominee Leendert Schouten stelde 150 jaar geleden zijn schaalmodel van de Tabernakel - het verplaatsbaar heiligdom van de Israëlieten - open voor het publiek.
De Tabernakel, die nog steeds de kern van het Bijbels Museum vormt, zal vanaf 11 december in een nieuwe presentatie te zien zijn, samen met het Schoutenkabinet. Het Schoutenkabinet besteedt aandacht aan het werk en leven van de dominee, zijn verzameling en zijn rol als grondlegger van het toenmalige 'Bijbelsch Museum voor Oudheden'. Met deze nieuwe presentatie is een belangrijk onderdeel van de inhoudelijke vernieuwing van het Bijbels Museum voltooid en kan het jubileum beschouwd worden als een eerbetoon aan zijn grondlegger.