NED. PLATFORM ZWERFJONGEREN

Beleid en hulpverlening aan zwerfjongeren moeten efficiënter

Het Nederlands Platform Zwerfjongeren (NPZ) organiseert op 10 december 2002, van 13.00 tot 18.00 uur in Vredenburg, in Utrecht een landelijke bijeenkomst over hoe beleid en hulpverlening aan zwerfjongeren verbeterd kan worden. Op deze bijeenkomst worden een reeks aanbevelingen gepresenteerd. De bijeenkomst is bedoeld voor beleidsmedewerkers op lokaal, provinciaal en landelijk niveau en directies van hulpverleningsinstanties.

Er zijn teveel zwerfjongeren in Nederland. Schattingen lopen uiteen van 3.500 tot 10.000 jongeren. Daarnaast duurt het soms jaren voordat de jongeren de weg teruggevonden hebben naar een eigen woning en een vast inkomen. De hulpverlening aan zwerfjongeren moet beter op elkaar aansluiten, zodat er minder jongeren op straat belanden en zodat ze sneller geholpen worden als ze toch op straat beland zijn.

Er zijn in de afgelopen jaren een reeks van onderzoeken uitgevoerd naar de problematiek van zwerfjongeren in Nederland: o.a. van de Universiteit van Amsterdam, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Trimbos Instituut, de Universiteit Utrecht, de Katholieke Universiteit van Nijmegen, de Algemene Rekenkamer en Research voor Beleid. Deze onderzoeken schetsen een beeld van de omvang van de groep zwerfjongeren, de oorzaken van het thuisloos zijn en knelpunten in beleid en hulpverlening. In de rapporten worden ook aanbevelingen gedaan hoe beleid en hulpverlening voor zwerfjongeren verbeterd kan worden.

Er is genoeg onderzoek gedaan. Nu wordt het tijd om de aanbevelingen om te zetten in daadwerkelijke acties. Aan de slag! Het NPZ heeft de aanbevelingen uit de rapporten op een rij gezet en zoveel mogelijk vertaald naar concrete acties. Deze presenteren we aan beleidsmedewerkers op lokaal, provinciaal en landelijk niveau en directies van hulpverleningsinstanties. Met hen gaan we in discussie en proberen de aanbevelingen nog verder aan te scherpen en te concretiseren. Zodat de betrokkenen elk binnen hun eigen gebied hier vanaf 11 december mee aan de slag kunnen gaan!

Voor informatie en aanmelding voor deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met:

Het Nederlands Platform Zwerfjongeren
Margo Jonkeren (coördinator)
Tel. 030-2306476
Email: npz@nizw.nl
Postbus 19178, 3501 DD Utrecht


---
Informatie over het Nederlands Platform Zwerfjongeren

Missie:
Het Nederlands Platform Zwerfjongeren (NPZ) wil bevorderen dat de zorg voor dak- en thuisloze jongeren zodanig is opgezet, dat zij goed onderdak en passende hulp krijgen.

Doelstelling:
Het NPZ heeft tot doel om hulpverleners, vrijwilligers, beleidsmakers, politici, onderzoekers en andere geïnteresseerden die zich inzetten voor dak- of thuisloze jongeren, met elkaar in contact te brengen en onderling kennis en ervaring uit te laten wisselen. We doen dit door regelmatig workshops, thema-bijeenkomsten en landelijke congressen te organiseren. Daarbij wil het NPZ ook een signalerende rol vervullen naar de politiek en de media.

Activiteiten:

1. Bijeenkomsten organiseren voor de uitwisseling van kennis en ervaring.

2. Belangen behartigen door het signaleren van knelpunten en het aandragen van oplossingen.

3. Stimuleren van nieuwe initiatieven op het gebied van hulpverlening, beleid en onderzoek.

4. Informatie verschaffen aan het grote publiek.
Organisatie:
Het NPZ is een vereniging met een bestuur en een coördinator. Individuen of instanties die zich bezig houden met hulpverlening, beleid of onderzoek ten aanzien van zwerfjongeren kunnen lid worden van het NPZ. Voor informatie en aanmelding, zie bovengenoemd adres.


02 dec 02 09:22