Algemene Onderwijsbond


Landelijke demonstratie gesubsidieerde arbeid op 10 december 2002 (II)

Onderstaande nieuwsbrief kunt u hier als Word-document downloaden.

Let op de bijeenkomst is verplaatst van Rijswijk naar Leiden, klik voor meer hier Zie het origineel http://www.aob.nl/pagina.asp?DocSoortID=8 .
Aan de leden van de AOb, werkzaam op een gesubsidieerde arbeidsplaats binnen het onderwijs

Het waren spannende maanden voor de gesubsidieerde arbeid, en we hebben een gedeeltelijke ontknoping gezien in het najaarsoverleg tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Hiermee willen we u informeren over de stand van zaken.

Wat waren de plannen?
In het strategisch akkoord waren bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid opgenomen, die ertoe zouden leiden dat WIW- en I/D-banen vanaf 2003 helemaal zouden gaan verdwijnen. Een groot deel van de mensen met een gesubsidieerde baan zou moeten vrezen voor verlies van die baan, een arbeidsmarktinstrument werd kennelijk afgeschaft en er zouden grote gaten vallen in de publieke dienstverlening. In de zorg, het onderwijs, welzijn en de veiligheid en leefbaarheid op straat zouden problemen ontstaan.

Wat hebben we gedaan?
De AOb en de andere FNV-bonden hebben deze problemen duidelijk geschetst. Aan beleidsmakers, aan politici, in overleggen en gesprekken, tot aan de minister toe. Ook u heeft dit geluid duidelijk laten horen tijdens actiebijeenkomsten in Groningen, Zutphen, Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Tot op de dag van het najaarsoverleg (donderdag 28 november 2002) hebben we onderhandeld en actie gevoerd. Voor uw inzet zijn wij u zeer dankbaar!

Wat is het resultaat?
Tijdens het najaarsoverleg hebben sociale partners een akkoord bereikt over loonmatiging, spaarloon, langdurige minima en de gesubsidieerde arbeid. Over de gesubsidieerde arbeid is het volgende besproken:
* Baanzekerheid voor 2003 voor alle mensen die nu een gesubsidieerde baan hebben

* Omzetten van 10.000 gesubsidieerde banen in reguliere banen
* Modernisering van het stelsel van gesubsidieerde arbeid
Is het nu zeker dat er geen gedwongen ontslagen vallen, en dat er 10.000 banen worden omgezet? Bijna. Tijdens het overleg is dit wel besproken, en hebben partijen de intentie uitgesproken dat u uw baan behoudt. Maar in het akkoord staat dit niet zwart op wit. Deze harde afspraken moeten namelijk nog gemaakt worden met de gemeenten. Namens de gemeenten moet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een convenant afspreken met het kabinet en de vakbeweging. Daarin moet de garantie staan dat er geen gedwongen ontslagen vallen, en er 10.000 banen regulier gemaakt worden. Deze afspraken gelden dan voor 2003. Wat betekent dat voor u?
De AOb is tevreden met het najaarsakkoord: we hebben er voor 2003 het maximaal haalbare uitgehaald. Maar we zijn er nog niet. Ten eerste moet het convenant met de VNG nog worden opgesteld en ondertekend. De AOb zit daarvoor samen met andere bonden aan tafel. Ten tweede bent u dan (als alles goed gaat) slechts voor 2003 zeker van uw situatie. Wat er daarna gebeurt, is volstrekt niet duidelijk. Daarover wordt in 2003 verder gepraat, door AOb, het kabinet, de Tweede Kamer, de gemeenten en de WIW-werkgevers.

Hoe gaan we nu verder?
De AOb wil ervoor zorgen dat er een goed convenant met de VNG komt. Dit moet heel snel gebeuren. Daarna wil de AOb in 2003 doorpraten over de modernisering van het stelsel van gesubsidieerde arbeid. Wij kunnen dit niet alleen, en hebben uw hulp weer nodig. Net zoals u de afgelopen maanden actie heeft gevoerd, moeten we doorzetten om dit goed voor elkaar te krijgen. Het is wel gebleken dat acties de druk verhogen, en helpen bij het bereiken van resultaten. Wij vragen u daarom om, samen met ons, dóór te gaan.
Op 10 december 2002 hebben wij uw steun nodig. Wij vragen u naar Rijswijk te komen, om het succes met ons te delen, maar ook om de toekomst veilig te stellen. We willen er voor zorgen dat we een goed convenant kunnen afspreken. Beloftes zijn mooi, maar het gaat ons om keiharde afspraken. Die gaan we afdwingen op 10 december. Samen met u!

De manifestatie gaat dus door. De locatie: Darlingmarket, Volmerlaan 12 te Rijswijk.
Tijd: bijeenkomst van ongeveer 11.30 uur tot 15.00 uur. Het busvervoer wordt gewoon geregeld, en wij zorgen ervoor dat u op de juiste plek aankomt. U kunt ook kijken op www.aob.nl, of bellen met het landelijk actiecentrum (079-3536202).
Opgave van deelname is absoluut noodzakelijk
Wanneer u zich al heeft opgegeven voor het busvervoer, dan hoeft u niets te doen. Wilt u zich nog aan- of afmelden, neem dan contact op met het regionale actienummer (zie kader hieronder).

We hopen u 10 december te zien in Rijswijk. Daar laten we zien dat het ons menens is met de gesubsidieerde arbeid, en dat wij volhouders zijn. Dus kom ook naar Rijswijk, als u geen genoegen neemt met een jaartje zekerheid, maar orde op zaken wilt voor de toekomst van de gesubsidieerde arbeid. Uw toekomst!

Gerrit Stemerding, dagelijks bestuurder AOb
Joop Kraan, beleidsmedewerker gesubsidieerde arbeid

Opgeven voor het busvervoer gaat via de ABVAKABO-regiokantoren

Deelnemers uit de regio NOORD (regiokantoor Groningen) Telefoonnummer 050 - 3631840

Deelnemers uit de regio OOST (regiokantoor Deventer) Telefoonnummer 0570 - 669557 of via racoost@abvakabo.nl

Deelnemers uit de regio MIDDEN NEDERLAND (regiokantoor Utrecht) Telefoonnummer 030 - 2349602 of via midden-nederland@abvakabo.nl

Deelnemers uit de regio NOORD WEST (regiokantoor Amsterdam) Telefoonnummer 020 - 5818481

Deelnemers uit de regio ZUID HOLLAND NOORD (regiokantoor Zoetermeer) Telefoonnummer 079 - 3293902 op maandag, woensdag en donderdag van 9.30 - 17.00 uur

Deelnemers uit de regio ZUID HOLLAND ZUID (regiokantoor Rotterdam) Telefoonnummer 010 - 2335800 of via zuid-holland-zuid@abvakabo.nl

Deelnemers uit de regio ZUID WEST (regiokantoor Bergen op Zoom) Telefoonnummer 0164 - 274350 of via actie-BoZ@abvakabo.nl

Deelnemers uit de regio ZUID OOST (regiokantoor Weert). Opgave bij voorkeur via de afdelingskantoren. Anders via de actielijn 0495 - 454760 of via actie-weert@abvakabo.nl

Voor algemene informatie
Landelijk actiecentrum (079-3536202)