TNO Voeding


Perskamer

Persuitnodiging: 'Durf je nog te vliegen?' - Een symposium over de human factor bijdrage aan de veiligheid in de luchtvaart

TNO

2 december 2002

Op dinsdagmiddag 10 december 2002 wordt bij TNO Technische Menskunde te Soesterberg een symposium gehouden over de human factor bijdrage aan de veiligheid in de luchtvaart, met als titel

`Durf je nog te vliegen?'

In dit symposium zal TNO in een korte reeks voordrachten u op de hoogte stellen van ontwikkelingen op het gebied van het menselijk functioneren in de luchtvaart, gebaseerd op recent eigen onderzoek.

Programma

vanaf 12:00 uur Ontvangst en broodjeslunch

13:00 uur Welkomstwoord
Prof. Dr. Dick van Norren, directeur TNO Technische Menskunde

Inleiding door mw. mr. H.C. Mosselman, hoofd Unit Operaties en Vervoer, Inspectie Verkeer en Waterstaat / divisie Luchtvaart enCapt. P.E. Smeele, voorzitter ERGOMED Commissie Nederlandse Vereniging van verkeersvliegers

13:40 uur De Fit-TO-Fly Checklist: een persoonlijke checklist voor vliegers
Drs. Pierre Valk
In 21% van de mensgerelateerde vliegongevallen blijkt de bemanning vermoeid en niet fit. Met de Fit-To-Fly Checklist kan de vlieger voorafgaand aan een vlucht zelf zijn fitheidstatus bepalen en eventueel maatregelen treffen om zijn fitness te bevorderen.

Risico en preventie van trombose
Ries Simons, arts
Recente epidemiologische studies leveren aanwijzingen dat er bij lange vliegreizen een verhoogd risico is op diepe veneuze trombose. Enkele specifieke factoren in het vliegtuig zouden dit hogere risico kunnen verklaren. Om welke factoren gaat het? Wat is de aard van de risico's en hoe zijn ze te voorkomen.

14:25 uur Pauze

14:45 uur Bagagescanners betrouwbaar dankzij BAXSTER Dr. Piet Bijl
TNO ontwikkelde in opdracht van de Federal Aviation Authority (US) een testapparaat voor de beeldkwaliteit van rontgenscanners inclusief operator. BAXSTER (BAggage X-ray Screening TEsteR) is een test die vrijwel even eenvoudig is als de ogentest bij de opticien. De test kan dienen bij het aanschafproces, maar juist ook als routinemeting om de achteruitgang in de prestaties van de scanner aan te tonen.

Extra ondersteuning voor F-16 onderhoud
Dr. Johan Riemersma, Drs. Michael Bots
Naast zijn gereedschapskist en vetspuit heeft de F-16 monteur straks ook een e-tool waarmee relevante onderhoudsinformatie ter plekke kan worden ingezien (IETMS). Deze biedt tevens ondersteuning bij het nemen van beslissingen.

Betere auditieve interfaces ondersteunen de vliegertaak Dr. Adelbert Bronkhorst
De Europese projecten AUDIS en SAFESOUND richten zich op de toepassing van nieuwe technologieën in de cockpit, zoals spraakherkenning en 3D-geluid. Deze nieuwe technologieën kunnen de werklast van de piloot verlagen en ondersteuning bieden in kritieke situaties.

Oefening in evacuatie: beter jong geleerd dan oud gedaan Dr. Wim Bles
Wat hebben experimentele studies ons geleerd over evacuatie? Hoe kunnen we die kennis benutten voor: openbare gebouwen als Schiphol Airport, de configuratie en noodprocedures van vliegtuigcabines, en voor evacuatietrainers. De verbanden liggen in het menselijk gedrag en het houdingsevenwicht.

16:20 uur Afsluiting, aansluitend een borrel

U bent van harte welkom om dit symposium bij te wonen.

TNO-TM
Kampweg 5
Soesterberg

Routebeschrijving

Ontvangst vanaf 12:30 uur,
Aanvang: 13:30 uur
Einde: 16:45 uur met een borrel

Aanmelden en meer informatie:
Ellen van Bergem
tel.: 0346 356 268
fax: 0346 353 977
E-mail: vanbergem@tm.tno.nl

Meer informatie:
TNO Technische Menskunde

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---