Persbericht

Datum:
04-12-2002

Onderwerp:

---

Gemeente en waterschap maken afspraken over riolering

Dinsdag 10 december a.s. rond 12.00 uur bekrachtigen de gemeente Warnsveld en Waterschap Rijn en IJssel bij appartementencomplex Oranjestaete in Warnsveld de tussen beide overheden gemaakte afspraken rond de aanpak van de riolering. De burgemeester van Warnsveld en de waarnemend dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel tekenen bij Oranjestaete één van de eerste bestuursakkoorden die hierover in het werkgebied zijn gesloten. De overeenkomst is aangegaan om de oppervlaktewaterkwaliteit stapsgewijs te verbeteren. Het afkoppelen van het hemelwater van de riolering van Oranjestaete, met een verhard oppervlak van 3000 m², maakt daarvan onderdeel uit.

Basisinspanning riolering
Te vaak nog treden bij hoosbuien gemeentelijke overstorten in werking met als gevolg de lozing van vervuild afvalwater op oppervlaktewater. De kwaliteit van het ontvangend water wordt daardoor fors aangetast. Op grond van het Gelders Milieuplan moeten gemeenten de vuillast vanuit overstorten vóór 1 januari 2006 met 50% reduceren. Dit wordt basisinspanning genoemd. Over die basisinspanning zijn gemeenten met het waterschap in overleg om duurzame oplossingen rond de riolering met een hoog milieurendement (bijvoorbeeld afkoppelen) kansen te geven. Die kunnen niet altijd binnen de gestelde termijn van 1-1-2006 gerealiseerd worden, omdat bijvoorbeeld afkoppelen van verhard oppervlak een lange voorbereidingstijd kent. Uitgesproken is inmiddels dat uitstel van de basisinspanning tot een latere datum mogelijk is. Waterschap en gemeenten maken daarover afspraken en leggen die vast in een overeenkomst.

Warnsveld
De afkoppeling van het hemelwater van het appartementencomplex Oranjestaete in Warnsveld van de riolering is zo'n gegrepen kans om de kwaliteitsdoelstelling dichterbij te brengen. Het van Oranjestaete afkomende water zal worden geïnfiltreerd in een naastliggend perceel en geeft lokaal een verhoging van de grondwaterstand. Ook geeft de afkoppeling van het gebouw een verminderde aanvoer van dun influent naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Zutphen. Overall heeft de afkoppeling een gunstig effect op de bergingscapaciteit van het riool.

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie hieromtrent is beschikbaar de heer H. Bijen van de unit Communicatie van Waterschap Rijn en IJssel. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer 0314 - 369367, of mobiel 0622200178.