PARKINSON PATIENTEN VERENIGING

25 jarig jubileum

Persbericht

Parkinson Patiënten Vereniging herdenkt 25-jarig bestaan

Bunnik, 7 december 2002

De Nederlandse Parkinson Patiënten Vereniging bestaat dit jaar 25 jaar. De vereniging werd op 10 december 1977 opgericht met het doel meer bekendheid te geven aan deze ziekte en hulp en steun te bieden aan mensen met Parkinson en hun omgeving. Op 10 december a.s. wordt het 25-jarig bestaan gevierd met een bijeenkomst in het gebouw Orpheus in Apeldoorn. De bijeenkomst heeft deels een wetenschappelijk en deels een informeel karakter.

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarvan de oorzaak nog niet bekend is. De belangrijkste verschijnselen zijn het beven, de spierstijfheid en de bewegingstraagheid. Daarnaast zijn er vele symptomen die het dagelijks leven van de parkinsonpatiënt kunnen bemoeilijken, zoals spraak- en slikproblemen, kwijlen, evenwichtstoornissen, vallen en obstipatie.

Het is een chronische en progressieve ziekte; dat betekent dat de patiënt er zijn leven lang mee te maken heeft en dat de verschijnselen steeds erger worden. De enig mogelijke therapie is de bestrijding van de symptomen. Dat kan door medicijnen en soms door een operatie.

De Parkinson Patiënten Vereniging telt ca 7000 leden. De belangrijkste activiteiten die de vereniging onderneemt zijn de organisatie van het lotgenotencontact, het bieden van een basis voor onderlinge steun en bemoediging, het geven van informatie aan leden en niet-leden en belangenbehartiging. In het land zijn ruim 150 contactpersonen actief. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten waar patiënten en hun partners elkaar kunnen ontmoeten en waar informatie wordt uitgewisseld.

Er zijn naar schatting 45.000 mensen met Parkinson in Nederland. Dat is één op de 380 Nederlanders. In het algemeen openbaren de verschijnselen zich als de patiënt 50 à 60 jaar is. Zo.n 10% is echter nog geen 40 jaar als de eerste symptomen verschijnen. Voor de jongeren organiseert de vereniging speciale bijeenkomsten.